septembrie 30, 2022

Iarna îşi intră în drepturi: Noi avertizări de cod galben de vânt

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Meteorologii au emis în această dimineaţă noi atenţionări de Cod galben de vânt puternic pentru trei judeţe din Transilvania şi zona de munte, precum şi pentru Botoşani. Codul galben de vânt valabil până spre prânz.

Între orele 8,15 şi 11,15, local în judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi zona de munte se vor semnala intensificări ale vântului ce vor depăşi local 55 km/h şi care vor atinge la rafală până la 70 km/h, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

De asemenea, pentru judeţul Botoşani Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare nowcasting de vânt puternic, valabilă până la ora 10,15. În intervalul orar 7,15 – 10,15, în judeţul Botoşani se vor semnala intensificări locale ale vântului cu viteze la rafală de 55 – 65 km/h, izolat peste 70 km/h.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM.

Starea drumurilor

În această dimineaţă, un singur segment de drum naţional este închis din cauza viscolului puternic care spulberă zăpada pe partea carosabilă: DN67C Novaci – Rânca (judeţul Gorj), pe porţiunea cuprinsă între kilometrii 22 şi 34+800, informează Centrul INFOTRAFIC al Inspectoratului General al Poliţiei Române, care le recomandă conducătorilor auto să respecte indicaţiile poliţiştilor care asigură aplicarea acestei măsuri.

Pe majoritatea drumurilor din judeţele Harghita şi Covasna se circulă în condiţii de iarnă, în unele locuri cu zăpada, în amestec cu material antiderapant, măsurând aproximativ doi centimetri.

În judeţul Bistriţa-Năsăud a nins pe timpul nopţii pe DN17, în Pasul Tihuţa, dar s-a acţionat continuu cu utilaje de deszăpezire, iar circulaţia nu a fost întreruptă.

Pe DN1, pe Valea Prahovei, partea carosabilă este umedă. Pe toate drumurile pe care a nins acţionează utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant, care sunt însoţite de echipaje ale poliţiei rutiere.

Având în vedere că Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat sâmbătă atenţionarea cu cod galben referitoare la ninsoare şi vânt puternic în zona montană, care este valabilă până în această dimineaţă la ora 8:00, centrul INFOTRAFIC le reaminteşte conducătorilor auto că au obligaţia ca pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei să echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă.

De asemenea, le recomandă ca pe drumurile pe care s-a depus un strat mai mare de zăpadă să folosească lanţuri antiderapante. În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Conform informaţiilor primite de la Serviciul de Poliţie Transporturi Maritime, din cauza vântului puternic sunt suspendate manevrele pentru navele fluviale în portul Constanţa, se mai menţionează în comunicat

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE