septembrie 30, 2022

Fonduri europene: PNDR, lider la absorbtie la nivel national

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

PNDR 2020 ramane lider la absorbtia de fonduri europene, in randul programelor destinate Romaniei si finantate cu fonduri europene nerambursabile.

In vreme ce politicienii nostri ne tot flutura batista pe care scrie PNRR, alte tari fac tot ce pot ca sa cheltuiasca eficient cat mai multi bani din fondurile europene nerambursabile. Tara noastra a reusit sa cheltuiasca efectiv doar putin peste jumatate din suma alocata de Comisia Europeana pentru perioada 2014-2020.

Fonduri europene: am atras doar 53%

Practic, din miliardele date de Uniunea Europeana fara dobanda am atras doar 53%, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante.

Pe primul loc intre programele finantate cu fonduri europene nerambursabile se numara PNDR 2020. Astfel, la 19.11.2021, fusesera atrase peste 6,639 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile.

Chiar si asa, nici in ceea ce priveste PNDR nu stam foarte bine, deoarece inca mai avem bani de cheltuit din vechea etapa de programare (2014-2020).

Fonduri europene: grantul e mai bun decat creditul

Este important sa facem distinctia intre PNDR, PNS si PNRR. In cazul PNDR si PNS, fondurile europene vin sub forma de graturi. In cazul PNRR, banii vin sub forma de credit luat de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea tarilor membre.

Si, ca la oricare credit, aceste fonduri europene trebuie rambursate si sunt purtatoare de dobanda. Trebuie mentionat ca dobanda la care s-a imprumutat Comisia Europeana este mai mica decat cea la care se imprumuta Guvernul Romaniei astazi pentru a plati pensii si salarii si a acoperi lipsa reformelor si proasta gestionare a resurselor tarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE