În ultimii 10 ani, comuna Stejaru din județul Tulcea a reușit să atragă finanțări de la Uniunea Europeană, Banca Mondială și Guvern în valoare de peste 10 milioane de euro. De aici se exportă anual 250.000 de berbecuți.
Ceea ce, pentru localitatea tulceană, este o performanță, deoarece sute de alți primari se plâng că li se pun bețe în roate când vor să ia bani europeni.
„Fiecare investiție trebuie gândită în funcție de nevoile comunității și proiectele trebuie făcute ca la carte”, rezumă primarul Dumitru Enache drumul către visteria statului, a Băncii Mondiale și a Uniunii Europene.
De altfel, strategia de dezvoltare a comunei Stejaru a fost construită cu ajutorul experților de la Banca Mondială.
„A fost o consfătuire publică, cu cei de la Banca Mondială. S-au adunat vreo 500 de oameni, care au completat chestionare cu ce au nevoie. Am analizat acele chestionare și s-au stabilit 7 direcții strategice, la care au lucrat câte 20 de oameni de la noi, cu funcționarii primăriei și experții Băncii Mondiale, care, după 6 luni, a aprobat strategia”, ne-a declarat primarul Dumitru Enache.
În total, primarul se poate lăuda cu fonduri externe de peste 10 milioane de euro, banii atrași cu numai șase angajați în primărie. Pe lista investițiilor se află proiecte de alimentare cu apă și canalizare, stații de epurare a apei uzate, kilometri de drumuri reabilitate.
„Mai avem de asfaltat doar 4 km”, spune primarul Dumitru Enache.
Însă drumul de la dorința de a lua fonduri și până la inaugurarea investiției este extrem de lung și de anevoios.
„Pentru un proiect este nevoie cam de doi metri cubi de documente, adică de vreo 200.000 de pagini, care trebuie depuse în patru exemplare, pe la autoritățile cu responsabilități. Autoritățile publice nu au personal specializat pentru accesarea fondurilor europene și achiziții publice. Nici firmele de consultanță nu ne-au prea ajutat, dar cel mai mult ne-au încurcat schimbările procedurilor”, a subliniat primarul.
În Stejaru din Tulcea, 70% din locuitori sunt aromâni, iar 30% români. Din rândul aromânilor a plecat și jucătoarea de tenis Simona Halep, iar Gică Hagi este cetățean de onoare al comunei. O mare problemă a localității este alimentarea cu apă.
„Deși am făcut 28 de puțuri de apă, sursa de apă este deficitară. Acum avem un proiect de stație de tratare a apei, pentru că la noi sursa de apă este preponderent de suprafață. Am săpat la 150 de metri adâncime și tot nu am dat de apă”, arată primarul Dumitru Enache.
Nici agricultorii din comună nu o duc rău. Au fost implementate proiecte pentru dezvoltarea exploatațiilor agricole în valoare de peste 10 milioane de euro. În comună funcționează o moară și două ferme care exportă anual 250.000 de berbecuți, alături de trei fabrici de prelucrare a laptelui și un abator. Totodată, primăria este partenerul unei firme străine, căreia i-a concesionat un teren pe care a fost înființat un parc eolian. De pe urma acestui parteneriat, instituția încasează anual cel puțin 45.000 de euro.