Daniel Constantin: Romania va derula un program național de vaccinare împotriva bolii limbii albastre în 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

România va derula un program național de vaccinare împotriva bolii limbii albastre, anul viitor, iar pe termen scurt vom avea misiuni diplomatice în țările de export pentru a le convinge să nu sisteze importurile românești, a declarat duminică, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Avem probleme în toată țara. Boala limbii albastre a lovit foarte tare un sector zootehnic într-un moment în care am reușit să mărim subvenția și să sprijinim acest sector. Este prima dată, în 2014, când am stopat declinul efectivului de bovine, care a scăzut în permanență, iar anul acesta a început să crească, cu 0,7%. Marea problemă pe care am avut-o este la ovine, pentru că în luna septembrie, exact când a apărut boala limbii albastre, trebuia să exportăm peste un milion de capete în țările arabe. Și nu am mai putut exporta. De anul viitor, probabil România va vaccina la nivel național împotriva acestui virus și o anumită perioadă de timp, nu vor mai fi probleme. Acum, însă, trebuie să reglăm exportul de animale vii”, a declarat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a adăugat că există posibilitatea, conform regulamentelor internaționale, nu europene, ca anumite state din afara Uniunii Europene să interzică importurile din România timp de doi ani.

„Am început deja misiunile diplomatice. Zilele acestea avem o delegație care a plecat în Iordania, acum două săptămâni am avut una în Egipt, o să mergem și în Liban, și în Libia, acolo unde sunt țările noastre țintă. Vrem să îi convingem că în România putem să facem acele centre de carantină în care, dacă animalul nu prezintă niciun simptom timp de 30 de zile, să poată fi exportat ca animal viu”, a mai spus Daniel Constantin.

O altă măsură de sprijin pentru producători ar putea consta în acordarea de compensații financiare pentru cei care exportă carcase și nu animale vii.

„În caz extrem, ne putem gândi la o soluție să îi ajutăm pe cei care exportă carcase și nu animale vii, să compensăm oarecum diferența de preț pe care o încasează”, a adăugat Ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii a ținut să precizeze că boala limbii albastre nu este periculoasă pentru consumatori, iar carnea și laptele pot fi consumate, chiar dacă producția scade.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE