Ministerul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca in perioada septembrie-octombrie Romania va primi un raspuns in ceea ce priveste proiectele depuse pentru Planul Juncker, inclusiv pentru proiectul privind reabilitarea infrastructurii primare de irigatii.

„Asteptam cu nerabdare rezultatul pe care il vom avea ca urmare a aplicarii unui program pentru Planul Juncker, inţeleg ca rezultatele vor fi undeva prin septembrie-octombrie. Daca vom avea succes, atunci vom trece si la reabilitarea infrastructurii primare de irigaţii. Suntem pe cale de a rezolva infrastructura secundara, 700 si ceva de mii de hectare vor fi gata. Pe Planul Juncker, daca proiectul nostru nu este aprobat, avem trei variante: parteneriatul public-privat, eventuale imprumuturi pe care le-ar face statul, pe care nu vreau sa o iau in considerare, iar cea de-a treia varianta se refera la un proiect de lege pe care il avem in Parlament, prin care sa se aloce un buget mai mare pentru irigaţii pe infrastructura principala”, a declarat Daniel Constantin, in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit ministrului, Romania va avea pana in 2020 o retea secundara de irigatii, care va acoperi circa 750.000 de hectare, dupa investitii de aproximativ 550 de milioane de euro, din care 370 de milioane de euro reprezinta fonduri europene.

Romania a solicitat anul trecut Comisiei Europene finanțarea infrastructurii principale de irigații cu un miliard de euro prin programul Juncker, in condițiile in care, prin PNDR, au fost aprobate 370 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații.

Planul Juncker a fost conceput in 2014 de catre actualul presedinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, pentru a finanta investitii la scara mare din tarile UE.