Cum se face transferul de exploatatie fara a pierde subventiile APIA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cazul in care fermierii decid sa realizeze transferuri de exploatatie este important de stiut ca acest proces trebuie sa se deruleze cu respectarea unor norme in vigoare, pentru a nu pierde subventiile APIA.

O serie de prevederi cu privire la acest aspect le regasim in cadrul Hotararii 226 din 2 aprilie 2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a masurilor programului national de dezvoltare rurala cofinantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si de la bugetul de stat.

Mai exact, in conditiile articolului 47 din regulament, transferul de angajament poate fi total sau partial, cu exceptia masurii 15 «Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor», pentru care transferul poate fi doar total.

In cazul transferului de exploatatie, transferul de angajament este total si este notificat APIA de catre beneficiarii masurilor de dezvoltare rurala in termen de maximum 15 zile de la data efectuarii transferului.

De asemenea, transferul de exploatatie se poate realiza oricand pe parcursul anului de cerere, pana la emiterea primei decizii de plata. Pe parcursul unui an de cerere de plata se poate efectua un singur transfer pentru aceeasi exploatatie. In schimb, transferul de angajament se poate face numai in perioada de depunere a cererilor de plata;

In cazul in care o suprafata aflata sub angajament face obiectul unui transfer de exploatatie sau de angajament, cedentul si cesionarul sunt responsabili pentru neconformitatile savarsite in perioada in care angajamentele asumate de acestia au produs efecte, in conditiile legii.

In cazul transferului de exploatatie sau al modificarii dreptului de utilizare a unor parcele, beneficiarul cesionar este informat de APIA, in scris, asupra posibilitatii transferului de angajament si a stadiului implementarii angajamentului de catre cedent pe suprafetele vizate de transfer, pana la acel moment.

Preluarea angajamentului in caz de deces se poate face:

cand decesul fermierului a survenit inainte de efectuarea platii pentru anul curent si mostenitorul solicita plata si dovedeste dreptul de utilizare a suprafetelor aflate sub angajament;

cand decesul fermierului a survenit dupa efectuarea platii pentru anul curent si in campania urmatoare mostenitorul depune cerere de preluare in caz de deces si dovedeste dreptul de utilizare a suprafetelor aflate sub angajament.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE