Cultivarea legumelor din soiuri romanesti, mica afacere profitabila a unui tanar din Giurgiu

Facebook
Twitter

Dornic sa redescopere gustul legumelor din copilarie, Radu Costin Toma, un tanar din judetul Giurgiu, s-a hotarat acum cinci ani sa isi faca propria gradina si sa cultive, in regim bio, soiuri romanesti. Cu banii economisiti pentru o masina, micul fermier si-a construit singur un solar aplicand de asemenea si pentru o certificare ecologica. Chiar daca in prezent vinde legumele in pietele din Bucuresti, Radu Costin Toma isi doreste sa inceapa din acest an sa livreze legume proaspete pentru clientii din Capitala.

„Imi place foarte mult sa locuiesc la tara, chiar daca am avut ocazia sa traiesc si in Bucuresti. Am lucrat si intr-o multinationala, insa pur si simplu mi-am dorit sa revin in locurile natale. De asemenea, la aceasta decizie a contribuit foarte mult si faptul ca in piete, chiar si la tarani, nu prea mai gasesti legume cu un gust autentic, pe care il stiam din copilarie. Inca un lucru care m-a facut sa incep aceasta gradina a fost ca terenul este foarte bine pozitionat. De exemplu, acesta se afla la circa 300 m de padure, intr-o zona foarte linistita, Argesul este si el foarte aproape”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Radu Costin Toma, de la „Bio-gradina lui Radu”.

Astfel, pe un teren de circa 5.000 mp, micul fermier cultiva legume din seminte romanesti nemodificate genetic, folosind de asemenea doar ingrasaminte naturale.

„Trebuie sa recunosc ca am ajuns sa tin cu sfintenie de soiurile romanesti, cateva de la Banca de gene Suceava. De exemplu, am rosii si ardei din seminte romanesti, niste soiuri luate de mult timp. Tomatele le cultiv doar in spatiu protejat, pentru ca doar acolo reusesc momentan sa le fac in regim bio, asa cum imi doresc eu. De asemenea, mai am si salata verde si ustoroi, castraveti, fasole, ridichi si mazare. In gradina am mai pus si varza kale, la dorinta unei persoane, care o voia pentru sucuri presate la rece. Spre suprinderea mea si ea a crescut foarte bine”, ne-a mai spus fermierul.

In ceea ce priveste ingrijirea legumelor, Radu Costin Toma ne-a spus ca pentru tomate a folosit anul trecut zeama bordeleza, substanta acceptata in culturile bio.

„Am mai incercat de asemenea si cu macerat de urzica. Din punct de vedere al ingrasamintelor, folosesc gunoi de grajd. Nu pun in fiecare an, deoarece nu folosesc orice fel de ingrasamant. Iau doar de la cei care isi hranesc animalele natural”, spune Radu Costin Toma.

Deoarece lucreaza in regim bio, micul fermier din Giurgiu a decis anul trecut sa aplice si pentru o certificare ecologica.

„Eu imi vand legumele in general la targul de langa Facultatea de Agronomie. Sincer, lumea care a cumparat de la mine, si care a vazut ce le ofer, nu s-au aratat prea interesati daca eu as detine sau nu un certificat ecologic. La ce m-ar ajuta mai mult ar fi la desfacerea legumelor mele intr-un magazin care comercializeaza doar produse bio”, ne-a mai declarat Radu Costin Toma.

Pentru viitor, tanarul fermier isi doreste sa proceseze legumele si chiar sa inceapa sa faca livrari in Capitala. „Anul acesta mi-am propus sa fac cel putin doua lucruri. In primul rand as vrea sa incep sa procesez legumele. Ar fi un venit important si pe perioada iernii, as avea continuitate. Apoi, as vrea sa incep sa fac si livrari, in special in Bucuresti”, ne-a mai spus Radu Costin Toma.

bio-gradina-radu-2

Micii fermieri au posibilitatea sa acceseze si fonduri europene nerambursabile, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Sprijinul este de maxim 15.000 euro si se acorda in doua transe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE