Consiliului ministrilor Agriculturii a ajuns la final. Ce mesaj a avut ministrul Daea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 4 iunie 2019 s-a desfasurat Consiliul informal al ministrilor Agriculturii si Pescuitului din statele membre ale Uniunii Europene, eveniment organizat in marja Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.

Manifestarea a avut loc la Palatul Parlamentului din Bucuresti si a fost gazduita si prezidata de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea. In cele ce urmeaza, va redam interventia ministrului.

„Inainte de toate vreau sa va spun ca ma simt onorat pentru faptul ca aceasta reuniune a Consiliului informal s-a desfasurat la Bucuresti, intr-o locatie deosebita, fiind ultima luna de activitate in misiunea pe care o am cu prilejul exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Pe agenda reuniunii de astazi s-au regasit subiecte deosebit de importante, de actualitate pentru statele membre, in contextul noii Politici Agricole Comune (PAC), respectiv: cercetarea agricola, inovarea si bioeconomia – crearea de sinergii si instrument principal in domeniul dezvoltarii rurale.

In cadrul intalnirii informale s-au desfasurat, de asemenea, schimburi de opinii cu privire la aceste tematici majore, precum si o informare din partea Presedintiei despre stadiul pregatirii candidatului unic al UE la postul de director general al FAO. Sunt alegeri foarte importante, pentru care, prin efortul presedintiilor anterioare, Uniunea Europeana a reusit de aceasta data sa propuna o candidatura unica, cea a doamnei Catherine Geslain Lanéelle, fiind prima femeie candidat pentru acest post de cand FAO a fost fondat acum 70 de ani. Perioada de prezentare a candidaturilor pentru functia de DG FAO a fost deschisa de la 1 decembrie 2018, pana in data de 28 februarie 2019. D-na Catherine Geslain-Lanéelle si-a prezentat cererea la inceputul lunii decembrie 2018.

Am reiterat astazi necesitatea de a readuce in discutie cercetarea agricola si bioeconomia, elemente catalizatoare pentru agricultura, luand in considerare viitoarea reforma a Politicii Agricole Comune.

In domeniul agriculturii, cercetarea si bioeconomia reprezinta prioritati-cheie, menite sa permita fermierilor din tarile UE alinierea la standardele tot mai inalte impuse de PAC, mai ales la cele de mediu si clima.

Vreau sa subliniez, de asemenea, demersurile Uniunii Europene pentru sustinerea cercetarii si inovarii, concretizate in:

-programul-cadru de cercetare actual al UE ”Orizont 2020”,

-politica de dezvoltare rurala si strategia pe termen lung intitulata „O abordare strategica a cercetarii si inovarii in domeniul agriculturii in UE”, finalizata de Comisie in iulie 2016.

In cadrul dezbaterii, discutiile au fost legate de faptul ca politicile solide si instrumentele adecvate au o deosebita relevanta pentru a asigura transmiterea catre fermieri a cunostintelor si a rezultatelor acestor cercetari.

S-a reliefat, de asemenea, necesitatea ca modernizarea in noua Politica Agricola Comuna sa se axeze in principal pe construirea unui sistem functional de cunoastere si inovare agricola (AKIS) si pe cooperarea si integrarea sectorului primar in lanturile de valori bioeconomice pentru asigurarea dezvoltarii durabile.

Ideea unanim exprimata a fost aceea ca, in domeniul agriculturii, cercetarea trebuie sa joace un rol fundamental in dezvoltarea solutiilor identificate pentru un viitor care sa respecte obiectivele europene si pe cele de dezvoltare durabila, in conformitate cu specificul local.

De asemenea, vreau sa reamintesc ca strategia “O bioeconomie durabila pentru Europa – Consolidarea legaturii dintre economie, societate si mediu” a fost actualizata de catre Comisia Europeana in octombrie 2018, punandu-se accentul in special pe conceptele de durabilitate si circularitate, cu scopul de a promova reinnoirea sectoarelor industriale, modernizarea sistemelor de productie primara, protectia mediului si imbunatatirea biodiversitatii.

In decembrie 2018, in cadrul Consiliului de Agricultura si Pescuit, ministrii au realizat un schimb de opinii pe aceasta tema, oficialii concentrandu-si atentia asupra modului in care se poate valorifica potentialul bioeconomiei si al stimularii cresterii economice. In cadrul Presedintiei Romaniei, Consiliul a reanalizat subiectul bioeconomiei, in baza a trei aspecte propuse de tara noastra, care au vizat schimbul de bune practici, bioeconomia si viitoarea PAC, bioeconomia in Orizont Europa.

Astfel, Presedintia romana a identificat bioeconomia drept una dintre prioritatile sale marcante, organizand in acest sens Conferinta la nivel inalt privind cercetarea agricola – baza de dezvoltare a agriculturii europene, a zonelor rurale si a bioeconomiei, eveniment care a avut loc la Bucuresti in data de 5 aprilie 2019. Aceasta conferinta a avut o serie de obiective ambitioase, precum: identificarea solutiilor care sa permita o integrare larga a agriculturii in bioeconomie, in economia circulara si participarea mai ampla a tarilor din Europa de Est la programul UE pentru cercetare si inovare Orizont 2020, stabilirea prioritatilor in domeniul cercetarii agricole pentru a indeplini noile cerinte privind bioeconomia si economia circulara.

In cadrul Consiliului de astazi, ministrii au impartasit puncte de vedere cu privire la modul prin care s-ar putea asigura o orientare mai buna a politicii, pentru a face viabil un nou model de afaceri agricole, in special in sectorul bioeconomiei, pentru a-i incuraja pe fermieri sa se indrepte catre inovare si cercetare.

Nu in ultimul rand, doresc sa va multumesc tuturor pentru buna desfasurare a activitatilor derulate pe parcursul detinerii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE