Cine sunt fermierii care isi vor primi subventiile tocmai la toamna

Facebook
Twitter

Fermierii care au avut erori sau neconformitati in cadrul cererilor unice depuse la APIA si-ar putea primi subventiile tocmai la toamna, a anuntat de curand ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intr-o interventie telefonica la un post de televiziune.

„Cea mai mare parte a producatorilor agricoli si-a primit subventiile, insa in mod cert unii producatori pot sa ajunga cu platile si pana la toamna. De ce? Pentru ca au avut erori. Sunt cateva sute, dar acest lucru nu se datoreaza nici producatorilor si nici Agentiei de Plati, dar sigur numarul lor va fi foarte redus”, a declarat Achim Irimescu, la postul Realitatea TV.

In ceea ce priveste subventiile acordate crescatorilor de animale, seful MADR a precizat ca platile ajutoarelor nationale tranzitorii (ANT) pentru ovine si bovine se vor efectua in aceasta saptamana, insa mai ramane la plata sprijinul cuplat din zootehnie.

Subventiile fermierilor romani vor putea fi platite pana la 30 septembrie, dupa ce Romania a solicita la Bruxelles o prelungire a termenului de plata. Reamintim ca in cursul lunii iunie 2016 Comisia Europeana a anuntat ca statele membre pot solicita o prelungire pentru plata subventiilor europene din campania 2015 catre fermieri pana la 15 octombrie 2016, fara ca acestea sa suporte penalitati. Masura a fost luata ca urmare a dificultatilor experimentate de mai multe Agentii de Plati din statele membre in cadrul primului an de plati, din Noua Politica Agricola Comuna.

Potrrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), suma totala autorizata la plata pentru Campania 2015 este de 1,533 miliarde euro, pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si Buget National).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE