Ce plati a facut APIA pe masurile de agromediu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a publicat situatia centralizata a platilor efectuate in Campania 2015 pe masura 10 – agromediu si clima. Potrivit situatiei APIA, fermierii romani au primit subventii europene in cadrul acestei masuri de aproape 19 milioane de euro.

Astfel, pentru pachetul 1 – pajisti cu inalta valoare naturala, agricultorii romani au depus la APIA 16.958 de cereri, dintre acestea fiind autorizate la plata 15.810. Suma platita fermierilor pentru acest pachet a fost de 10.170.038 euro, conform Agentiei de Plati.

In ceea ce priveste pachetul 2, dedicat practicilor agricole traditionale, pentru prima varianta (2.1 – lucrari manuale pe pajisti permanente folosite ca fanete) au fost depuse 7.186 de cereri, dintre acestea fiind aprobate 6.824. Suma transferata agricultorilor a fost aici de 1.309.335 euro, conform datelor APIA. Pentru cea de-a doua variata a pachetului (2.2 – lucrari cu utilaje usoare pe pajisti permanente) au fost depuse 4.336 de cereri si aprobate pentru plata 3.996. Suma platita de APIA agricultorilor a fost aici de 188.433 euro.

Pentru pachetul 3 – pajisti permanente pentru pasari, varianta crex crex, APIA a aprobat 270 de cereri de plata, suma virata fermierilor fiind de 960.000 euro. Pentru cea de-a doua varianta a pachetului (lanius minor si falco vespertinus) Agentia de Plati a primit 472 de cereri, suma platita fermierilor fiind de 1.167.860 euro.

De asemenea, sume importante au fost platite fermierilor si in cadrul Pachetului 4, dedicat culturilor verzi. Aici, Agentia de Plati a transferat fermierilor 2.803.939 euro.

In privinta pachetului 5 – adaptare la efectele schimbarilor climatice, APIA a primit o singura cerere, aceasta fiind respinsa.

Pentru pachetul 6, dedicat pajistilor importante pentru fluturi (Maculinea sp.), APIA a aprobat 57 de cereri si a platit agricultorilor 207.667 euro.

Un alt pachet din cadrul masurii 10 pentru care APIA a virat fermierilor sume importante este si pachetul 7 – terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu. Aici, Agentia de Plati a primit 196 de cereri si a virat agricultorilor 2.161.292 euro.

Pentru a putea primi subventii pe agromediu, fermierii trebuie sa detina parcele cu suprafata minima de cel putin 0,3 Ha, suprafata agricola a fermei fiind necesar sa fie de minim 1 Ha. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole si arbustilor fructiferi suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 Ha.

Plata compensatorie este platita anual, ca suma fixa pe unitatea de suprafata (ha) sau pe UVM (pentru pachetul 8 din masura de agro-mediu si clima, calculat pentru fermele adulte de reproductie de rasa pura), fiind acordata in urma asumarii unor angajamente voluntare, conform documentelor APIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE