Schimbari si simplificari pentru masurile de agromediu

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii invita fermerii care utilizeaza terenuri agricole sa solicite in cadrul cererilor unice, aferente Campaniei 2017, subventii europene in cadrul masurilor de agromediu (masura 10), pentru cele dedicate agriculturii ecologice (masura 11), cat si in cadrul schemelor dedicate zonelor afectate de constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice (masura 13).

„Incepand cu data de 1 martie 2017, MADR invita fermierii care utilizeaza terenuri agricole situate in zonele eligibile pentru pachetele de agro-mediu si clima (M.10), in zonele afectate de constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice (M.13), dar si fermierii care utilizeaza terenuri aflate in conversie sau terenuri certificate in agricultura ecologica (M.11) sa solicite la APIA platile compensatorii de dezvoltare rurala prin cererea unica de plata. Alocarile acestor masuri depasesc 2,9 miliarde de euro”, se arata intr-un comunicat al MADR.

Ministerul precizeaza ca in acest an au fost adus unele modificari care sa faca masurile de mediu si clima mai atractive pentru fermieri, dar si sa simplifice (acolo unde a fost posibil) implementarea angajamentelor.

Cele mai importante elementele de noutate aplicate incepand cu anul 2017 sunt:

– majorarea nivelului platilor acordate in cadrul M.10 pentru unele din pachetele aplicabile pe pajisti permanente (crestere cu cca. 50 EUR/ha/an fata de anii precendenti pentru pachetele 1, 3.1 si 6),

– majorarea platilor acordate in cadrul M.13 cu 5-11 EUR/ha/an in functie de tipul de zona afectata de constrangeri naturale,

– eliminarea sau simplificarea unor conditii (de eligibilitate si de baza) care trebuiau respectate in cadrul angajamentelor M.10 si M.11.

Masura 10 – Agro-mediu si clima are ca scop incurajarea fermierilor (utilizatorilor de terenuri agricole) sa adopte, pe baze voluntare, practici agricole care sa asigure mentinerea valorii de mediu a zonelor rurale, mentinerea de habitate specifice terenurilor agricole importante pentru speciile salbatice prioritare, precum si utilizarea durabila a resurselor naturale si pastrarea peisajelor traditionale.

In cadrul acestui articol puteti citi detalii despre valoarea subventiilor pe care le pot incasa fermierii pe masurile de agromediu, precum si cerintele specifice pentru fiecare pachet in parte.

Cererile unice de plata pentru aceste masuri se pot depune pana la jumatatea lunii mai la Centrele Judetene si Centrale Locale ale APIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE