ANSVSA, amenzi record acordate operatorilor din industria agroalimentara. Care au fost neregulile descoperite?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat amenzi de 823.000 de lei unor operatori economici din industria agroalimentara, in urma celor 9.841 de controale desfasurate in februarie 2023, in intreaga tara.

Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii Nationale Sanitara-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), controalele au vizat activitatea operatorilor economici din domeniul fabricarii produselor de morarit, painii si produselor de patiserie, altor produse alimentare, bauturilor racoritoare si alcoolice.

Ca urmare a neregulilor constatate si a incalcarii prevederilor legislatiei in domeniul sigurantei alimentelor, s-au aplicat 133 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 823.200 de lei.

Citeste si: Scumpirile la fructe si legume pot incuraja comertul “la negru”

Actiunile de verificare efectuate la nivel national pe baza Programului de supraveghere si control pentru anul 2023 au vizat aspecte privind respectarea de catre operatorii alimentari a conditiilor de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, a modului de intretinere si igienizare a spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, a conditiilor de prelucrare si de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, a cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentreaza in principal pe preventie si consilierea operatorilor din industria alimentara.

Sanctiunile contraventionale sunt acordate in momentul in care deficientele constatate initial nu au fost remediate in intervalul de timp stabilit sau pun in pericol sanatatea consumatorilor.

Pe durata controalelor efectuate au fost constatate o serie de nereguli, printre care: neconformitati privind respectarea bunelor practici de igiena si fabricatie (neintretinerea igienica a spatiilor de depozitare, lipsa vestiarului si a grupului sanitar pentru angajati, neasigurarea stocurilor corespunzatoare de substante destinate operatiunilor de dezinfectie, etc.);

neconformitati legate de asigurarea trasabilitatii si conformitatii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiza cu rezultate nesatisfacatoare, ambalaj necorespunzator, produse alimentare cu modificari organoleptice);

neconformitati privind personalul muncitor (neintocmirea fiselor de aptitudini, neefectuarea cursului de igiena, neatestarea starii de sanatate a personalului).

De asemenea, au mai fost depistate nereguli legate de desfasurarea unor activitati neinregistrate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, nerespectarea cerintelor pentru importul produselor alimentare, neinitierea procedurii de rechemare a produselor, neretragerea de la raft a produsului neconform, transportul alimentelor cu mijloace neinregistrate sanitar – veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Specialistii ANSVSA au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor si instructiunilor din Programul de supraveghere si control, urmarindu-se conformitatea produselor alimentare, incadrarea calitatii acestora in limitele maxime admise, privind prezenta de reziduuri de pesticide, contaminanti si alte substante interzise in alimente.

In plus, au fost luate probe de pe suprafete/ustensile de lucru in unitatile de industrie alimentara, in vederea verificarii conformitatii in ceea ce priveste respectarea criteriilor microbiologice in alimente.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE