ANSVSA: amenzi de peste un milion de lei, in urma unor controale efectuate in depozitele de legume si fructe

Facebook
Twitter

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat 101 amenzi contraventionale, cu o valoare totala de 956.000 de lei, precum si doua ordonante de suspendare a activitatii, in urma unor controale desfasurate la depozitele de legume, fructe si cereale din toata tara.

Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii Nationale Sanitara-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), controale s-au desfasurat in zilele de 12 si 13 octombrie 2022, la 386 de unitati de depozitare din municipiul Bucuresti si din judetele Arad, Arges, Bihor, Brasov, Calarasi, Cluj, Constanta, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis.

Totodata, au fost retinute oficial 6.451 kg de legume, fructe si cereale, cantitate ce a fost dirijata pentru neutralizare catre unitatile autorizate.

Citeste si: Fermierii vor primi 1.500 de lei/ha, despagubiri pentru seceta (proiect)

In timpul controalelor au fost verificate conditiile de functionare a unitatilor, respectarea legislatiei in vigoare referitoare la operatiunile de comert intracomunitar si import din tari terte.

De asemenea, a fost realizat controlul documentar si s-a verificat modul de asigurare a trasabilitatii de catre operatorii din domeniu.

Nu in ultimul rand, inspectorii sanitari-veterinari au prelevat 52 de probe pentru determinarea continutului de micotoxine, pesticide si contaminare radioactiva.

Potrivit sursei citate, printre principalele deficientele constatate au fost: nerespectarea planului de autocontrol, neprezentarea fiselor de aptitudini pentru salariati, nedemonstrarea trasabilitatii, etichetare si ambalare neconforme, nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind conditiile de depozitare a produselor alimentare.

De asemenea, au fost gasite unitati de procesare si ambalare a legumelor fara documente de inregistrare sanitare-veterinare, iar unele depozite comercializau legume fara elemente de identificare, in timp ce ambalajele de transport ale produselor alimentare erau depozitate in conditii care pot determina contaminarea acestora.

Printre neregulile depistate in timpul controlului se mai afla: mijloace de transport produse de origine nonanimala neigenizate si neinregistrate, lipsa facilitatilor de igienizare curenta a personalului, spatii de depozitare necorespunzatoare si nerespectarea prevederilor legale privind comertul intracomunitar, precum si importul din tari terte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE