După ce urcă cele 1.480 de trepte de beton zidite în coama dealului, ce şerpuiesc printr-o pădure deasă de fag, turitul care ajunge la Cetatea lui Vlad Ţepeş, fortăreaţa aflată pe un mic platou în vârful Muntelui Cetatea, rămâne uimit de peisajele parcă desprinse din povești, care i se întind la picioare.

Zările albastre coboare peste apele lacului Vidraru, situat între Munții Frunții și Masivul Ghițu, în care se adună apele râurilor Capra, Buda și ale câtorva afluenți direcți: Râul Doamnei, Cernatul și Vâlsanul, Topologul, râul Valea lui Stan și Limpedea. Aici, în acest tărâm de o frumusețe rară, în zona Arefu, va avea loc vineri, după Sfânta Mărie Mare, „Ziua Lacului Vidraru”, eveniment aflat la a doua ediţie. Turiștii care se vor avânta pe Transfăgărășan în acest weekend și se vor opri la sărbătoare vor avea parte de multe surprize, jocuri şi concursuri şi vor avea posibilitatea să descopere legendele, tradiţiile şi obiceiurile din zona lacului Vidraru.

Evenimentul din acest an pune accent în primul rând pe prezent, un prezent modern, susţinut de personaje la modă, decor la modă, concerte, artificii şi interactivitate pentru copii şi adulţi şi are ca obiectiv dezvoltarea şi consolidarea la nivel naţional a turismului intern prin promovarea cu impact naţional a Lacului Vidraru precum şi valorificarea resurselor naturale din jurul acestuia.

Organizatorul evenimentului este Asociaţia Eco Natura, iar proiectul este finanţat prin Regio – Program Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, 53 – Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică.

Legenda Cetății Poienari

Cetatea Poienari este situată pe cursul superior al râului Argeş la aproximativ 8 km de barajul Vidraru, din sensul de mers dinspre Curtea de Argeş şi la o distanţă de 27 km de Curtea de Argeş. Atestată documentar prima dată în 1453, fortăreața este cunoscută și sub denumirea de Cetatea lui Vlad Țepeș, chiar dacă a fost construită de Negru Vodă și doar renovată de domnitorul supranumit Dracula. Cetatea Poienari are o formă alungită cu 5 turnuri, 4 rotunde și unul prismatic, iar zidurile vechi de piatră au o grosime de 3-4 metri.

Legenda spune că aceste ziduri au fost construite de boierii care au uneltit împotriva lui Vlad Țepeș, împreună cu famiile lor. Se spune că aceștia urziseră planuri să-l lege fedeleș pe domnitorul care îi trăgea în țeapă pe cei care I se împotriveau și să îl ducă peșcheș sultanului. Numai că asprul domn a aflat de planurile lor și i-ar fi ridicat tocmai din biserică, în ziua de Paște, pe boieri cu jupânese, jupânițe și coconi, i-a dus prin Cheile Argeșului și le-a arătat Vârful Cetatea, poruncindu-le să ridice acolo o cetate de zid, „să stea soarele pe fruntea ei”, până în Duminica Tomii. Mulți boieri și neamurile lor s-au păpădit pe povârnișurile abrupte. Din sudoarea lor s-a ridicat Cetatea Poienari, până la Duminica Tomii, așa cum ceruse Vodă Țepeș. Pe cei care nu au ajuns hrană vulturilor și fiarelor, Țepeș i-a iertat.