septembrie 28, 2021

Investiție de 1,4 milioane de euro în istoria Bărăganului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un crâmpei din istoria de câteva sute de secole a Bărăganului a fost redat publicului larg, prin restaurarea ansamblului Conacul Hagianoff de la Manasia, comună aflată la periferia oraşului Urziceni din judeţul Ialomiţa.

Domeniul Manasia, ansamblul monument istoric, clasa A, de importanţă naţională, format din conac, cramă şi parc, ce aparţine din anul 2009 societăţii DALLARTE, a beneficiat de o investiţie de aproximativ 1,4 milioane de euro, din care 1,2 milioane euro investiţie privată, iar 180.000 euro-fonduri europene. Aportul financiar neramburasil în valoare de 180.000 de euro, obţinut prin FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) a fost destinat pentru achiziţia de echipamente de bucătărie, olărit, birotică, video–sonorizare, mobilă. Deocamdată, această investiţie a generat 10 noi locuri de muncă, iar prin proiectele de dezvoltare pe care le are în vedere compania DALLARTE, numărul acestora se va dubla în următorul an.

„Un efect important al implementării acestui proiect este și sprijinirea tradițiilor populare și reînvierea unor meserii care au început a fi date uitării, respectiv olăritul.Conacul Manasia devine astfel primul conac, monument istoric clasa A  restaurant integral din județul Ialomița”, a declarat Ariadna Avram, proprietar al conacului Manasia.

Ansamblul Conacului Hagianoff este înscris în lista actualizată a monumentelor istorice din România. Proprietatea a aparţinut, până în anii colectivizării, familiei  Cantacuzinilor în sec. al XVII-lea,  domnitorului Alexandru  Ipsilanti la sfârşitul secolului al XVIII-lea , familia princepelui sârb Efrem Obrenovici şi familiei fostului ministru de externe al Bulgariei Ion Hagianoff în secolul XIX şi în prima jumatate a secolului XX .

Din anul 2006 devine proprietatea privată a doamnei Ariadna Avram şi în anul 2009 proprietatea societăţii comerciale  SC DALL ARTE SRL, care, în vederea protejării acestui ansamblu monument istoric, dar şi pentru punerea în valoare şi integrarea lui social economică şi culturală în viaţa colectivităţii locale, începe lucrările de restaurare şi reabilitare a monumentului. În anul 2010, demarează implementarea unui proiect prin accesare de fonduri europene. Astăzi, Conacul Manasia este primul conac, monument istoric clasa A,  restaurat integral din judeţul Ialomiţa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE