EXCLUSIV.Satul românesc pierde tradiția: „La țară și-au bătut joc de ele”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe Nae Veștea îl găsești la târgurile tradiționale: vinde costume populare, adunate cu multe eforturi de prin satele din Argeș și Dâmbovița. Erau vremuri în care umplea portbagajul mașinii rapid, acum, cu mulți bani în buzunare, de abia mai găsește câte o ie patinată de vreme pe ici, pe colo.

„De obârșie sunt din Râșnov, dar m-am măritat în București”, își începe povestea, simplu, domnul Nae, zâmbind cu subînțeles. Hâtru bun de glume, omul nostru spune că merge acolo unde n-au avut curaj să meargă nici comuniștii, în Argeș și dâmbovița, pentru a aduna ce a mai rămas din „zestrea bunicelor”: ii, fote, cămăși cu câmpul tot cusut pe pânza țesută de mâini dibace.

Tot ce cumpără din satele necolectivizate vinde la târgurile dedicate meșteșugarilor și producătorilor tradiționali. Fotele se dau cu 150 de euro, cămășile cu 50-60 de euro, în funcție de cât de bine sunt conservate. Pe internet, cămășile costă și de șase ori mai mult, mai ales pentru că străinii dau fără să se târguiască 250-300 de euro pe bucată, deoarece cunosc mai bine valoarea produselor românești de artizanat decât românii. În plus, peste câțiva ani, nu prea o să mai rămânem cu costume din vechime, patinate, deoarece la țară, oamenii nu le-au mai păstrat, iar meșteșugul se pierde.

„La țară și-au bătut joc de ele (de costume, n.r.). Le-au dat foc, le pun pe jos. Acum s-au prins că au valoare, că se uită fetele pe internet și își dau seama că pot câștiga ceva. Dar la țară se pierde tradiția. Femei de 70 de ani nu mai știu să facă cheițe să pui un nasture cum se făceau altădată. În urmă cu 10 ani, mergeam cu mașina prin sate și într-o zi, cu 10 milioane, umpleam portbagajul rapid. Acum, stau câte trei nopți la hotel și de abia cumpăr câteva”, povestește Nae Veștea.

De dat, le dă repede. Are cliente din multinaționale, membre din ansambluri folclorice, artiste sau simple iubitoare de folclor.

„Se vând și mai încolo. Dar puneți mâna, asta e cusută pe la 1900 cu fir din aur, adus din Franța, că la noi nu se făcea. Unde mai găsești așa ceva? Uitați cât e de grea!”, își laudă marfa domnul Nae. Iile sale sau fotele sunt inestimabile, după cum singur le face prețul, dar sunt umbrite de produsele mult mai ieftine aduse din import. Chinezii, mai ales, după ce s-au specializat în tors fir de mărțișor, acum învață să coasă și maci și bujori pe altițe.

 

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE