În acest an, oficialii Comisiei Europene au început selecţia pentru cea de-a șasea ediție a concursului „Capitala Europeană Verde 2016”. Pe lista scurtă a finaliștilor se numără și municipiul Pitești.
Participarea la concursul „Capitala Europeană Verde 2016” este deschisă tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, ţărilor în curs de aderare, celor candidate, precum şi ţărilor din Spaţiul Economic European. Titlul de „Capitala Europeană Verde 2016” se acordă oraşelor care promovează cel mai intens un stil de viaţă urban cu un impact minim asupra mediului. Ce înseamnă pentru orașul Pitești nominalizarea la titlul de „Capitala Europeană Verde 2016”? „Prin participarea la această competiţie am urmărit ca realizările în domeniul protecţiei mediului din municipiul Piteşti să fie cunoscute la nivelul Uniunii Europene, iar „Oraşul lalelelor” să devină o destinaţie mai atrăgătoare pentru cei care doresc să-l viziteze. Desemnarea municipiului Piteşti – Capitala Verde a Europei în 2016 ar însemna şi o vizibilitate sporită din partea companiilor şi realizarea de noi investiţii ce ar duce în mod direct la crearea de locuri de muncă şi creşterea nivelului de trai pentru locuitorii oraşului nostru”, ne-a explicat doamna Luminiţa Dragomir, consilier în cadrul Primăriei Municipiului Piteşti.
Competiția „Capitala Europeană Verde 2016” urmăreşte să inspire oraşele europene să devină destinaţii mai atrăgătoare şi mai sănătoase pentru cei care doresc să le viziteze, să locuiască sau să lucreze acolo. După ce a fost preselectat, orașul va trebui să impresioneze juriul. În perioada noiembrie 2013 – martie 2014 un grup de experţi în domeniul mediului şi un juriu vor evalua informaţiile furnizate de fiecare oraş, urmând a fi anunţate oraşele finaliste pentru titlul din 2016 şi invitate să îşi prezinte în faţa juriului viziunea, strategiile şi capacitatea de a reprezenta un exemplu pentru un viitor durabil.
Primăria Municipiului Piteşti a transmis informaţiile privind investiţiile şi măsurile adoptate, care au condus la îmbunătăţirea în ansamblu a mediului de viaţă urban, prin activităţi şi preocupări în 12 domenii specifice, şi anume: schimbările climatice: atenuare şi adaptare, transportul local, spaţiile urbane verzi, inclusiv utilizarea durabilă a terenurilor, natura şi biodiversitatea, calitatea aerului înconjurător, calitatea mediului acustic, cantitatea de deşeuri generate şi gestionarea acestora, gestionarea apelor, tratarea apelor reziduale, ecoinovare şi locuri de muncă sustenabile, performanţa energetică și gestionarea integrată a mediului.
„Schimbările care s-au produs în societate după 1990 au influenţat pozitiv dezvoltarea municipiului Piteşti, pe fondul unei economii care a trecut cu bine peste şocurile economiei de piaţă. Oraşul s-a extins şi modernizat. Centrul Piteştiului are un aspect nou și modern, punctul central de atracţie fiind Fântâna Muzicală, parcurile naturale care s-au modernizat si au fost extinse, acestea fiind completate cu noi spaţii naturale pentru petrecerea timpului şi mişcare în aer liber”, a mai spus Luminiţa Dragomir.
Eforturile edililor a fost recompensate în 2012, municipalitatea din Piteşti primind titlul de „Primăria Verde din România”, distincţia fiind acordată în prezenţa Ministrului Mediului, de către publicaţia internaţională de mediu și ecologie INFOMEDIU, pentru realizarea investiţiei „ Parc Lunca Argeşului”. Acest parc ce se întinde pe o suprafaţă de 24 de hectare, fiind cel mai mare parc amenajat din România și completează multitudinea de parcuri, zone verzi, spaţii pentru agrement, destindere şi mişcare în aer liber care sunt puse la dispoziţia piteştenilor şi vizitatorilor municipiului.
„Oraşul Lalelelor”
Lalelele sunt, de bună seamă, emblema floristică a oraşului Pitești, pretendent la titlul de „Capitala Europeană Verde 2016”. În fiecare primăvară, ele încântă privirea cetăţenilor şi vizitatorilor oraşului, printr-o armonie de aranjamente şi culori. Spaţiile verzi şi de recreere sunt un loc de permanentă atracţie pentru cei aproape 200.000 de locuitori ai urbei.
Parcul Trivale este cel mai mare parc natural din ţară, numele lui fiind strict legat de Piteşti. Când spui Piteşti, spui Trivale şi invers! Considerat unul dintre simbolurile oraşului, Parcul Trivale a fost amenajat începând cu anul 1900 în cadrul unei păduri seculare de stejar, devenind un loc favorit de promenadă al piteştenilor. Trecând de schitul Trivale – o biserică ridicată de mitropolitul Varlaam în secolul al XVII – lea, se poate ajunge la Complexul Cornul Vânătorului, iar mai departe la Grădina Zoologică. Pădurea în care s-a amenajat parcul Trivale se păstrează în mare parte şi astăzi, mărginind două cartiere ale oraşului, iar oamenii de aici se consideră norocoşi, căci nimic nu poate egala farmecul plimbărilor prin adâncurile acesteia. Raritatea pădurilor de stejari termofili, diversitatea vegetaţiei, însemnătatea fitogeografică deosebită conferă rezervaţiei forestiere Pădurea Trivale o adevărată importanţă.
Piteştiul are multe alte spaţii verzi – Parcul Central, pe locul fostei grădini publice amenajate încă din anul 1918, Expo-Parc, cu micul lac cu nuferi reprezintă un punct de atracţie pentru locuitorii oraşului Piteşti. Reabilitat prin programul Parcurile Viitorului, parcul oferă o atmosferă relaxantă şi liniştită, minunat pentru a petrece câteva ore într-un mediu plăcut, înconjurat de verdeaţă. De asemenea există câte un parc în fiecare dintre cartierele oraşului. Cel mai mare parc natural amenajat cu fonduri europene din România este Parcul Lunca Argeşului, ce se întinde pe 24 de hectare şi este o continuare a Centurii Verzi a oraşului Pitești.
Parcul Lunca Argeşului va fi legat de Parcul Ştrand şi de baza de agrement din cartierul Tudor Vladimirescu printr-o alee pietonală şi o pistă de biciclete care vor trece pe sub podul Argeş. Acesta dispune de 4 km de piste pentru biciclete, 15 km de alei, circa 360 de bănci, două fântâni arteziene, teatru în aer liber, discotecă în aer liber, terenuri de sport ce vor putea fi folosite gratuit, iluminat public, grupuri sanitare, peste 2.000 de arbori şi arbuşti, bulbi de lalea, loc de joacă pentru copii. Are trei intrări şi o parcare securizată.
Centrul orașului Pitești, candidat la titlul de „Capitala Europeană Verde 2016”, a devenit o adevărată grădină, în care zeci de metri de bănci galbene se înşiruie printre straturi de lalele în toate culorile, sădite în forme atrăgătoare. Un canal artificial, ce găzduieşte un pârâu în miniatură, şerpuieşte printre aranjamentele florale, având la unul dintre capete o lalea uriaşă de metal, din care tâşnesc firicele diafane de apă. Zona centrală a devenit unul dintre locurile preferate de promenadă pentru piteşteni.