septembrie 30, 2022

Program de guvernare USR: partidul propune infiintarea unui DNA al padurilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cadrul programului de guvernare, la capitolul mediu, USR propune 12 masuri, printre care si impadurirea, dar si combaterea furtului de lemn.

Astfel, se propune anchetarea infractiunilor grave de catre DNA, infractiunile de mediu urmand sa fie solutionate de procurori specializati pe astfel de probleme, cu concursul agentilor judiciari detasati, pe baza studiilor efectuate de specialisti tehnici pe probleme de mediu. Se are in vedere trimiterea legii in Parlament pana la sfarsitul anului 2021 si adoptare pana in iulie 2022.

In ceea ce priveste impadurirea Romania si eliminarea furtului de lemn, se intentioneaza impadurirea a 56.700 de hectare (paduri noi) si 3.150.000 de metri patrati de noi zone de paduri urbane prin investitia de 803 milioane de euro din Componenta 2 a Planului National de Redresare si Rezilienta.

“Accentul se va pune pe impaduriri in afara fondului forestier national si extinderea acestuia prin impadurirea terenurilor degradate si infiintarea de perdele forestiere de protectie. Tranzitia catre o comercializare transparenta si controlabila a lemnului exploatat prin depozite constituite ca puncte de intrare pe piata”, se mentioneaza in document.

Citeste si: ASFOR: strategia forestiera a Romaniei trebuie sa asigure atat functionarea bioeconomiei cat si protejarea padurii

Termenul de implementare este 2024

Pentru conservarea biodiversitatii si protejarea padurilor USR propune o strategie forestiera nationala armonizata atat cu strategiile din domeniul forestier de la nivel european si nivel international, cat si cu alte politici sectoriale/ transsectoriale relevante si sa se axeze pe principiile rezultate din procesul de consultare cu factorii interesati din domeniu si care are ca principal obiectiv conservarea biodiversitatii si managementul activ al ariilor naturale protejate. Strategia forestiera va fi finalizata in 2022 si pe baza ei se va formula si adopta un nou Cod Silvic in 2023 (jaloane incluse in PNRR).

Codul Silvic va extinde monitorizarea digitala a masei lemnoase, va modifica sanctiunile penale pentru taieri ilegale si va extinde sistemul SUMAL”, se subliniaza in programul de guvernare.

O alta masura avuta in vedere la capitolul Mediu vizeaza accesul liber in padure, respectiv accesul public al cetatenilor pietonal si cu bicicleta in toate tipurile de paduri din Romania prin modificarea Codului silvic, cu termen de implementare 2022.

USR propune si o politica de mediu digitala si transparenta, respectiv transparentizarea reglementarilor de mediu, emiterea actelor de reglementare in
format digital si publicarea tuturor actelor de reglementare emise de autoritatile pentru protectia mediului (avize, acorduri, autorizatii, autorizatii integrate, amenajamente silvice, avize de gospodarire a apelor) pe un portal public, termenul de implementare fiind 2023.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE