Produsele ecologice, brand de țară. Câți bani vor lua fermierii ecologici prin PNDR 2014-2020

Facebook
Twitter

Produsele organice românești ar putea deveni brand de țară, iar fermierii vor beneficia de alocări importante prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

„În ultimul timp, produsele ecologice au devenit un adevărat ambasador al produselor alimentare și al agriculturii românești peste hotare. România este în căutarea unui brand de țară pentru produsele sale și consider că cel mai bun brand pe care îl putem avea este în zona produselor organice, care s-au dezvoltat atât în ceea ce privește calitatea, cât și marketingul”, a declarat Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la conferința „Ferma Familială Bio, baza dezvoltării rurale durabile”, organizată de Asociația BioRomânia, la Indagra 2014.

Eforturile producătorilor au fost dublate de susținerea continuă a Ministerului Agriculturii, care în ultimii doi ani a suplimentat fondurile alocate sectorului ecologic, a mai precizat Daniel Constantin.

„Sprijinul în acest sector a crescut din 2010 până în 2013, de la 3 milioane de euro la 7 milioane de euro. În 2014, valoarea fondurilor alocate de Uniunea Europeană pentru acest sector s-a redus la 4 milioane de euro. Am făcut un efort, la insistențele sectorului, și am reușit să mai dăm încă 10,6 milioane de lei pentru ca agricultura ecologică să aibă același sprijin din 2013”, a adăugat viceprim-ministrul Daniel Constantin.

Totodată, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, MADR va susține producătorii ecologici, mai ales că pe piața internă se constată creșterea continuă a cererii de alimente organice.

„Toți cei care vor depune proiecte pe agricultură ecologică vor avea prioritate. Vom acorda punctaje suplimentare pentru fermierii care se orientează către agricultura ecologică și integrează producția, astfel încât să ne atingem obiectivul ca produsele organice românești să fie din ce în ce mai prezente pe rafturile marilor magazine, iar România să exporte mai ales produse procesate, cu valoare adăugată mare”, a adăugat Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Fondurile alocate prin PNDR pentru fermierii ecologici se ridică la circa 200 de milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE