Productia ecologica de caise si nuci, stimulata cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura

Facebook
Twitter

Printr-un proiect finantat din fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, un pomicultor a reusit sa isi dezvolte productia ecologica de caise si nuci.

Astfel, prin proiectul „Tranzitia unei ferme pomicole la productie ecologica”, Dobrin Kalinov, pomicultor din Bulgaria, a obtinut o contributie publica nerambursabila in valoare de 21.840 de euro, reprezentand plati compensatorii de agro-mediu, in vederea menţinerii producţiei ecologice certificate in sectorul vegetal.

In anul 2012, beneficiarul a semnat un angajament de agro-mediu, pentru o perioada de cinci ani, pentru obtinerea de fonduri europene necesare transformarii  unei ferme pomicole, cu sistem de productie conventional intr-o ferma pomicola ecologica, care produce caise si nuci. Inainte de implementarea proiectului,  beneficiarul a primit sprijin prin Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, in valoare totala de 25.000 de euro, care a contribuit la crearea si dezvoltarea fermei sale.

Totodata, a beneficiat de sprijin prin Masura 111 – „Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte”, respectiv acesta a participat la cursuri de  pregatire profesionala in domeniul agriculturii (150 de ore de formare profesionala, in valoare de 1.750 de euro), precum si de instruire in domeniul practicilor de agro-mediu (18 ore de formare profesionala, in valoare de 210 euro).

Inainte de a demara afacerea in domeniul agriculturii, timp de cinci ani, Dobrin Kalinov a lucrat ca muncitor intr-o ferma din Franta, unde a acumulat suficienta experienta si incredere pentru a demara propria afacere in tara sa, Bulgaria. In anul 2009, el a infiintat o livada cu 34 ha de caisi.

In perioada 2009 si 2013, cu sprijinul fondurilor europene din cadrul Programului de Dezvoltare Rurala 2007-2013, din alocarile financiare ale Masurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, fermierul si-a extins ferma si a achizitionat masini agricole specializate pentru cultura pomilor. In prezent, acesta detine o livada de caisi de 17 ha si o plantatie de nuci de 8,90 ha, si in anul 2011, a decis sa treaca la productie ecologica.

Obiectivul proiectului este compensarea pierderilor de venit pe care fermierul le inregistreaza ca urmare a trecerii de la agricultura conventionala la cea  ecologica, prin mentinerea sustenabilitatii economice a plantatiei pomicole.

La incheierea angajamentului de agro-mediu si primirea ultime transe de plati compensatorii, respectiv la sfarsitul anului 2016, ferma detinuta de beneficiar va indeplini cerintele prevazute in Regulamentul (CE) nr. 834 din 2007 cu privire la productia ecologica si etichetarea produselor ecologice, acesta continuand sa aplice bunele practici agricole in ferma sa.

„Producerea de produse ecologice este o mare responsabilitate pentru agricultori, in ceea ce priveste protejarea naturii si asigurarea sanatatii consumatorilor”, spune Dobrin Kalinov, citat de RNDR.

Incepand cu anul 2011, ferma s-a aflat sub supravegherea autoritatilor de certificare ecologica nationale, fiind consiliata cu privire la utilizarea practicilor agricole ecologice pentru urmatorii cinci ani, pentru a fi competitiva in ceea ce priveste respectarea conditiilor de mediu. Principalele lectii invatate de beneficiar prin implementarea proiectului de agro-mediu se refera la dobandirea unor cunostinte tehnice, solide in domeniul productiei ecologice, intelegand  importanta respectarii unui angajament ferm, in scopul indeplinirii tuturor cerintelor de mediu asumate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE