ferma de prepelite

PNDR: Fermă de prepelițe, dezvoltată cu fonduri europene nerambursabile

Facebook
Twitter

Pentru proiectul finanțat prin Axa 1 a Programului Național de Dezvoltare Rurală, Măsura 121 – „Modernizarea exploatațiilor agricole”, SC Ferma Bună SRL din satul Vadu, comuna Corbu, județul Constanța, a obținut peste 3,35 de milioane de lei pentru crearea unei ferme de prepelite.

Proiectul finanțat cu fonduri europene nerambursabile a fost implementat în perioada decembrie 2010 – octombrie 2013, având un buget total de peste 7 milioane de lei, de către Geanina şi Răzvan Tonea, în Vadu, un sat cunoscut pentru plajele lui virgine și decorul natural mirific, care atrag anual mii de turiști. În această zonă de poveste de la malul mării, care duce mai degrabă cu gândul la vacanță și mai puțin la afaceri, doi bucureșteni, profitând de un teren moștenit, s-au retras pentru a face agricultură.

Ideea înființării unei ferme de prepelițe le-a venit celor doi soți bucureșteni când medicul pediatru le-a recomandat să le asigure copiilor lor un tratament cu ouă de prepeliță, pentru creșterea imunității, potrivit informațiilor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală. Cei doi au observat că nu există suficiente exploatații care să asigure necesarul de ouă și de carne de prepeliță solicitat de piață, astfel încât s-au hotărât să-și dezvolte propria fermă. Pentru asigurarea fondurilor necesare extinderii afacerii, întreprinzătorii au apelat la sprijin comunitar, astfel că, în mai 2010, în cadrul sesiunii deschise pe Măsura 121, au depus proiectul de modernizare a fermei începute în anul 2008. Prin proiect, s-a vizat crearea unei capacități de producție în domeniul zootehnic, prin modernizarea fermei de creștere a prepelițelor, procesarea lor într-un abator și achiziționarea de echipamente corespunzătoare, în conformitate cu standardele naționale și internaționale din domeniu.

Contractul de finanțare a fost semnat în decembrie 2010. În vara anului 2013, beneficiarul a obținut autorizația de funcționare pentru fermă, iar pentru abator, în octombrie. Ferma este avizată sanitar-veterinar și corespunde normelor de igienă, având implementat sistemul pentru siguranța alimentelor HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points /„Analiza riscurilor și (determinarea) punctelor critice de control”).

Cu ajutorul finanțării prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), au fost construite două clădiri: ferma de prepelițe, cu o suprafață construită de 590 m², și abatorul, cu o suprafață construită de 662 m². Abatorul este în întregime destinat procesării materiei prime existente în cadrul fermei. De asemenea, au mai fost realizate o fosă septică vidanjabilă, din beton armat, cu două compartimente, silozuri din bazine, cu cămașă dublă din metal și alimentare în partea superioară, spre hală existând benzi rulante de hrănire a păsărilor și un generator electric.

Totodată, au fost amenajate parcări asfaltate și căi pietonale din pavele, iar alimentarea cu apă se realizează printr-un puț forat, conform condițiilor stabilite prin STAS 7706/88.

Prin proiect s-au achiziționat și bunuri necesare desfășurării activității fermei și utilaje  specializate, care eficientizează procesul tehnologic: o autoutilitară frigorifică pentru transportat ouă, o mașină cu funcție de congelare, care servește la livrarea cărnii, și un tractor de 90 CP cu remorcă de 8 tone, pentru transportul dejecțiilor de la păsări. De asemenea, au fost cumpărate cuști pentru păsările adulte și pentru pui, un incubator pentru ouă și echipamente care asigură măcinatul furajelor, în scopul obținerii hranei pentru păsări.

Abatorizarea se realizează printr-o linie tehnologică de ultimă generație, care asigură sacrificarea a 1.000 de păsări pe oră. Păsările sunt sacrificate la 10-11 luni de la eclozare, ele având un ciclu de ouat de 8-9 luni. Procesul de sacrificare a păsărilor se face conform legislației în vigoare și respectă toate etapele prevăzute: asomare, sacrificare, opărire, deplumare (jumulire), eviscerare și prerăcire cu aer. Pentru depozitarea produselor există trei camere frigorifice speciale pentru ouă și carne.

„Păsările noastre sunt crescute într-o construcție nouă ce respectă toate normele europene de igienă, iar cuștile de creștere sunt de ultimă generație conform ultimelor cerințe UE. Într-o epocă în care aproape tot ce se produce în domeniul alimentar este îmbibat cu hormoni de creștere și conservanți pentru a obține produsul finit cât mai rapid și cât mai aspectuos, fără să se ia în considerare efectele negative asupra sănătății consumatorului, ferma noastră vine în întâmpinarea consumatorului cu o alternativă sănătoasă de alimentație și anume oul și carnea de prepeliță. Păsările din ferma noastră sunt hrănite natural cu cereale ce sunt testate și certifícate prin analize periodice, iar apa este testată și avizată de către organele competente. De asemenea, păsărilor nu li se administrează nici un fel de medicamente, antibiotice sau tratamente cu hormoni”, spun antreprenorii.

Proiectul a obținut punctaj superior prin faptul că energia electrică este obținută din resurse regenerabile. În urma implementării proiectului, s-a asigurat independența energetică totală față de rețelele publice de alimentare, prin intermediul unui sistem modern de producere a energiei

electrice din surse regenerabile, cu o putere instalată de 40 kW. Acest sistem, format din panouri fotovoltaice și o turbină eoliană, a costat 400.000 de euro. Încălzirea spațiilor este asigurată printr-o centrală termică pe lemne și peleți.

Capacitatea halei este de 15.000 de pui și 34.000 de păsări adulte. Ferma recoltează în jur de 7.000 de ouă pe zi, iar acestea sunt trimise la vânzare ambalate în cartoane de 24 de bucăți.

Pentru comercializarea ouălor, beneficiarul a folosit două rețete originale, producând ouă marinate și ouă fierte, curățate și puse în vid.

Carnea este vândută printr-un contract încheiat cu un lanț de supermarketuri, în trei variante: proaspătă, marinată și congelată.

Prin proiect au fost create opt locuri de muncă, patru permanente și patru ocazionale, pentru perioadele de sacrificare. Beneficiarul spune că ar fi vrut să angajeze mai mulți oameni, dar utilajele ultraperformante pe care le folosește exclud extinderea schemei de personal.

„Mașinile fac totul acum, lucrează eficient și fără program”, spune acesta.

Proiectul descris demonstrează că finanțarea prin FEADR este un sprijin important pentru fermieri. În plus, modernizarea fermelor și diversificarea activităților din cadrul lor sunt esențiale pentru menținerea sănătății financiare a activităților agricole în Europa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE