In conditiile in care tot mai multi operatori comerciali evita sa-si informeze clientii cu privire la compozitia exacta a produselor pe care le comercializeaza, ministrul Agriculturii, Petre Daea, vrea sa reglementeze printr-o Lege a Laptelui, modul in care consumatorii sunt informati in privinta conformitatii produselor alimentare ce au in compozitie produse lactate, noteaza Agerpres.
Controalele realizate in anul 2018 au scos la iveala ca 4% din agentii economici controlati din zona patiseriilor, cofetariilor si restaurantelor utilizau grasimi hidrogenate in locul produselor lactate, insa fara a informa consumatorii.
„Anul trecut ne-am pus urmatoarea intrebare: Cum se explica ca producatorii de lapte din Romania intampina dificultati in valorificarea acestui produs prin faptul ca se da un pret mic, desi atunci cand piata nu este asigurata ar trebui sa raspunda pozitiv pe cerere si oferta? Motiv pentru care am socotit necesar ca impreuna cu ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor n.r), ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor n.r) si ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala n.r) sa ne asezam la masa construirii unui program de a verifica ce se intampla in piata, de a constata pentru a lua masurile necesare. Am facut un control tematic anul trecut pentru a vedea ce se intampla in piata si am constatat lucruri necorespunzatoare. (…) Am luat decizia de a face o lege (Legea laptelui n.r.) pentru a defini exact lucrurile si a urmari cu atentie acest produs in asa fel incat falsurile sa fie scoase din preocuparea unora care doresc printr-un castig rapid sa tulbure piata si sa puna la indoiala produsele pe care le fac romanii”, a declarat seful MADR in cadrul unei conferinte de presa.
Care au fost rezultatele controalelor
Rezultatele controalelor au scos la iveala ca din cele 241 verificate, 165 de unitati, adica (74%) utilizeaza grasimi hidrogenate si informeaza eronat consumatorii, care cred ca iau alimente ce contin produse din lapte.
„Rezultatele acestor actiuni desfasurate sunt concludente, insa nu foarte imbucuratoare pentru consumatorii romani si producatorii romani de lapte si produse din lapte. Ca si nereguli principale s-a constatat prepararea si comercializarea produselor de patiserie, cofetarie utilizand in procesul de fabricatie specialitati pe baza de grasimi hidrogenate fiind prezentate catre consumatori ca avand branza proaspata, telemea de vaca, cascaval, unt si lapte. S-a constatat dezinformarea consumatorului privind compozitia acestor produse alimentare, informandu-se eronat ca sunt utilizate produse din lapte, acestea fiind de fapt absente din compozitie”, a spus Ionel Bunea, consilier Directia Generala Controale, Antifrauda si Inspectii din MADR.
Aproape 90% din patiseriile controlate inlocuisera produsele din lapte cu grasimi hidrogenate
Consilierul a mai adaugat ca in urma controalelor, s-a descoperit ca din 101 patiserii verificate, 90 dintre acestea, reprezentand un procent de 89,1%, utilizeaza specilitati de grasimi hidrogenate. De asemenea, din 28 de cofetarii verificate, 20 utilizau grasimi vegetale hidrogenate, respectiv 71,42%, si informau eronat consumatorul.
„Nu spunem ca sunt interzise, dar consumatorii trebuie sa cumpere in cunostinta de cauza”, a subliniat Bunea.