Ingrijirea pomilor fructiferi – Top 4 lucrari importante de facut toamna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru a asigura sanatatea livezilor si calitatea recoltelor in anul urmator, este esentiala adoptarea unor bune practici agricole. Cunoasterea calendarului pomicol anual si respectarea lucrarilor de îngrijire a pomilor fructiferi toamna sunt cele mai importante aspecte daca vrei sa te bucuri de cele mai bogate recolte.

Descopera care sunt cele 4 lucrari importante pe care le fac pomicultorii toamna, pentru a obtine productii satisfacatoare in livezi.  

Stropirea pomilor fructiferi

Schimbarile care au loc toamna, precum caderea frunzelor, pot provoca ramurilor leziuni mici care favorizeaza patrunderea ciupercilor si a bacteriilor. Schimbarile climatice reprezinta un alt factor care faciliteaza aparitia bolilor si daunatorilor. De aceea, stropirea pomilor fructiferi toamna prin aplicarea de tratamente fitosanitare este foarte importanta, mai ales la soiurile sensibile, care nu au o rezistenta ridicata in fata bacteriilor sau a fungilor. Pentru a imbunatati considerabil productia din anul urmator, este esentiala aplicarea unor tratamente eficiente. 

De regula, se recomanda minimum 5-6 tratamente pe sezon: toamna, dupa caderea frunzelor, iarna, pe finalul anotimpului, si primavara, pe parcursul perioadei de vegetatie. Aceste tratamente fitosanitare au ca scop combaterea insectelor aflate in stadiul de iernare, dar si a bacteriilor sau a ciupercilor care pot provoca boli pomilor fructiferi. Daca primavara primul tratament are loc dupa taiere, stropirea pomilor fructiferi se face, de regula, toamna cand frunzele au cazut, in zilele cu temperaturi pozitive, fara ploi sau vant puternic. 

Un produs eficient impotriva fungilor și bacteriilor pentru numeroase culturi horticole este Novicure®. Acest fungicid si bactericid ofera performante de top si asigura cel mai bun start pentru sezonul urmator. Poate combate un spectru foarte larg de boli precum: mana, antracnoza, rapanul, alternarioza, putregaiuri, necroza bacteriana, arsura bacteriana, patarea veziculara, bacteriana, pustulara sau unghiulara, bacterioza, citosporioza, micoza sau basicarea frunzelor.

Curatarea livezii

Pentru a supravietui in lunile reci, pomii fructiferi au nevoie de o ingrijire corespunzatoare. Activitate deosebit de importanta in sezonul de toamna, curatarea livezii presupune respectarea urmatoarelor etape:

  • Eliminarea frunzelor cazute;
  • Indepartarea ramurilor uscate ramase dupa recoltat;
  • Eliminarea din livada a pomilor care s-au uscat;
  • Curatarea livezilor de resturile vegetale. 

Igienizarea corecta a livezii are o mare influenta atat asupra combaterii bolilor si daunatorilor, cat si asupra productiei de fructe din sezonul urmator.

Irigarea

Daca toamna este lunga si secetoasa, irigarea este o activitate importanta pentru buna dezvoltare a livezii de pomi fructiferi. Cea mai recomandata metoda este sistemul de irigare prin picurare, norma de udare fiind diferita in functie de specie, varsta pomilor, dar si de scaderea continua a temperaturilor. 

Ultima epoca de irigare a solului are loc in luna noiembrie, in perioada de repaus vegetativ. Daca pentru pomii tineri norma de udare variaza intre 40-45 de litri de apa, la pomii de 5 ani necesarul de apa pentru o udare este de 60 de litri, iar la cei cu varsta de peste 10 ani, intre 130-150 de litri de apa. 

Pregatirea adecvata a pomilor pentru iarna presupune o aprovizionare bogata a solului cu apa. Solul trebuie umectat la o adancime de 0,3-0,5 m in livezile tinere si 0,7-0,8 m in livezile pe rod. Dupa luna noiembrie, irigarea livezii poate pune pomii in pericol, prin inghetarea excesului de apa.  

Fertilizarea pomilor

Indiferent ca e vorba de pomii fructiferi din plantatii, livezi sau gradini, ingrijirea pomilor te va ajuta sa previi pagubele semnificative produse de agentii patogeni. O fertilizare echilibrata este strans legata de analiza solului, dar si de specia si varsta pomilor. Momentul optim pentru fertilizarea de toamna se face dupa caderea frunzelor, odata cu aratura si saparea livezilor, in perioada de repaus vegetativ. Fertilizarea presupune ingrasarea solului prin incorporarea produselor organice, dar si a celor cu fosfor, potasiu si azot.

Un foarte mare avantaj al fertilizarii de toamna se poate obtine daca sunt folosite ingrasaminte cu eliberare lenta, care vor asigura plantelor necesarul de nutrienti pana la inceputul primaverii, garantand un start excelent noii culturi.  

Lucrarile de ingrijire a pomilor fructiferi toamna sunt importante atat pentru a obtine recolte de calitate.

Sursa foto: shutterstock.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE