Guvernul pregateste banii fermierilor pentru avansul din subventii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii va imprumuta temporar de la Ministerul Finantelor suma de 822.095 mii lei pentru a initia si continua plata mai multor scheme din programele cu fonduri europene, inclusiv a avansului pentru subventiile 2016.

Potrivit unui act normativ aflat momentan in dezbatere publica, „in vederea stimularii gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura in cadrul schemelor de plati directe pentru agricultura, a ajutoarelor exceptionale cu caracter temporar, a masurilor de piata si interventie in agricultura, a masurii de informare si promovare pentru produsele agricole pe piata interna si in tarile terte, a masurii de promovare a vinurilor, care se finanteaza din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), se aproba, pâna la 31 decembrie 2016, alocarea temporara din venituri din privatizare de catre Ministerul Finantelor Publice a sumei de 822.095 mii lei, in echivalent euro, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale”.

Sumele alocate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din veniturile din privatizare si utilizate vor fi rambursate Ministerului Finantelor Publice in euro din sumele restituite cu aceasta destinatie de catre Uniunea Europeana, pâna la data de 31 decembrie 2016.

Din suma prevazuta se deconteaza cheltuielile eligibile aferente schemelor de plata directe pentru agricultura, inclusiv avansul aferent anului 2016, a ajutoarelor exceptionale cu caracter temporar, a masurilor de piata si interventie in agricultura, a masurii de informare si promovare pentru produsele agricole pe piata interna si in tarile terte, a masurii de promovare a vinurilor, care se finanteaza din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat ca in perioada 16 octombrie – 1 decembrie 2016 va efectua plata in avans aferenta Campaniei 2016.

Pentru Campania 2015, Ministerul Agriculturii a ales sa plateasca un avans de pana la 70% (53 euro/hectar) din subventiile fermierilor care au depus cereri de plata in cadrul Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS). Suma platita ca avans in 2015 de APIA a fost de 1,128,470,121.91 lei (255.448.678,85 euro), pentru un numar de 602.159 fermieri cu o suprafata de 5.753.954 ha.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE