Pentru a-și putea vinde zarzavaturile, legumele și fructele în piețe, producătorii agricoli vor avea nevoie, pe lângă atestatul de la primărie, de o hârtie de la asociația care este activă pe raza localității în care își desfășoară activitatea.

Măsură a fost luată de Ministerul Agriculturii, la sugestia asociațiilor de fermieri și este motivată de faptul că, în forma actuală, legislația are portițe de care profită samsarii. Practic, cine vrea să vândă legume în piață se duce la primăria pe raza căreia are terenul și cere certificate de producător. Numai că, producțiile trecute în carnetele de producători, însumate, depășesc cu mult capacitatea de producție a României.

„Venea producătorul agricol, solicita, demonstra că lucrează şi obţinea certificatul de producător. Am constatat că din păcate sunt în piaţă mult mai multe certificate de producător decât producţiile pe care le avem, Din păcate, sunt oameni care n-au producţie, dar au certificate de producător, iar adevăraţii producători nu au loc în piaţă de ei. Vrem să securizăm zona aceasta, atestatul de producător va fi eliberat de primărie, dar şi cu avizul asociaţiilor de producător”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Mediafax.

Astfel, printr-o ordonanță de urgență care este pe traseul de avizare la celelalte ministere, o mare parte din intermediari vor fi eliminați din piețe. Ministrul agriculturii Daniel Constantin crede că actul normativ ar putea fi aprobat de Guvern în luna decembrie, iar din februarie producătorii agricoli vor putea primi noile atestate.