Cum previi atacul de rapan la cultura de mar

Facebook
Twitter

La inceput de primavara, livezile de meri necesita atentie sporita, pentru ca ingrijirea deosebita din aceasta perioada este decisiva pentru intregul an de productie.

Tipul de tratament pomi fructiferi pe care il alegi depinde de soiul cultivat si de sensibilitatea acestuia la atacul bacterian si al ciupercilor, de conditiile climatice din zona si de starea fitosanitara generala a plantatiei.

Rapanul marului

La mar, rapanul se remarca mai ales pe frunze si fructe, unde este usor de recunoscut. Pe frunze apar pete circulare cu diametru mic si culoare initial galbena, apoi maronie. Petele se inchid la culoare pana devin negre, apoi se extind si ajung sa se uneasca, frunzele atacate fiind compromise. 

Fructele cresc deformate, crapa usor si cad prematur, productia fiind grav afectata. 

Desi conditiile favorabile dezvoltarii rapanului sunt regasite in primaverile calduroase si ploioase, boala poate afecta pomii in orice etapa a productiei, provocand pierderi importante. 

Tratamente eficiente impotriva rapanului la mar

Menținerea sănătății livezii de mar presupune respectarea strictă a tehnologiei de producție si aplicarea tratamentelor necesare pentru prevenirea bolilor.

Delan® Pro

Delan® Pro este un fungicid pe baza de ditianon si fosfonati de potasiu, care propune o tehnologie proactiva datorita careia manifesta o performanta remarcabila si o buna rezistenta la spalare, inclusiv in conditii climatice dificile. Actiunea multi-site a ditianonului si modul de actiune al fosfonatilor de potasiu sunt complementare, efect ce se manifesta prin cresterea  rezistentei sistemice dobandite a plantei.

Ditianon este o molecula testata de peste 50 de ani, care si-a pastrat in tot acest timp eficienta impotriva rapanului, fara cazuri inregistrate de dezvoltare a rezistentei. Substanta activa este una de contact, lipofila, care adera uniform la stratul ceros al plantei, fiind caracterizata de o rezistenta sporita la spalare. 

Delan® Pro ofera si avantajul unei formulari excelente, substantele active fiind disponibile sub forma unor particule foarte fine ce au ca rezultat o omogenitate excelenta a produsului. Datorita acestor particule fine, acoperirea frunzelor si fructelor este mai mare, iar protectia completa. Efectele sinergice ale substantelor sale active asigura o combatere superioara a rapanului. 

Produsul se poate aplica de la primele stadii de vegetatie (muguri florali vizibili) si pana la faza de început a coacerii fructelor. Se pot efectua maximum 6 tratamente / an , la o doza de 2.5 l/ha. 

Scala®

Scala® este eficient atat in prevenirrea, cat si in combaterea rapanului. Performantele oferite de produs se mentin constante intr-o scara larga de temperaturi, caracteristica importanta in cazul tratamentelor aplicate primavara. 

Substanta activa este pirimetanilul, capabil sa inhibe agentii patogeni in diferite stadii de dezvoltare. Actiunea sa se realizeaza translaminar, prin contact si sub forma gazoasa, ceea ce ii creste eficienta. La mar, se poate folosi din momentul in care frunzulitele verzi acopera florile vizibile, pana cand fructele ating 70% din dimensiunile lor normale, in maxim 4 tratamente anuale. 

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE