Doua stane din localitatea Padis, judetul Cluj, beneficiaza acum de garduri electrice, cu ajutorul a doua ONG-uri care au realizat aceste mijloace de protectie, prin finantare europeana, noteaza Radio Cluj.
Acestea vor tine la distanta ursii si lupii, fara a-i ucide sau rani. Reprezentantii World Wide Fund (WWF) Romania si Fauna si Flora International au realizat aceste garduri printr-un proiect finatat din fonduri europene, proiect care are ca scop imbunatatirea coexistentei ciobanilor din Muntii Apuseni cu animalele carnivore mari. Prin intermediul proiectului, cele doua stane au fost imprejmuite cu garduri electrice.
„Gardul are mai multe niveluri de intensitate. Are 10.000 de volti, dar nu numarul de volti conteaza, ci joulii de pe fir. Apartul da o putere de 4,3 jouli pe fir, asta inseamna ca este mai mult decat suficient sa inlature animalul, dar nu este suficient sa raneasca omul, nu este periculos pentru om”, a explicat Mircea Marginean, ranger biolog la Fauna si Flora International.
Acesta a precizat ca pana acum, prin proiectele derulate, ONG-ul a montat peste 150 de garduri electrice cu ajutorul carora au diminuat semnificativ pagubele.
Proprietarii stanelor din zona Padis spun ca de cand au gardurile, lupii si nici ursii nu le mai produc pagube.
„Acuma dorm mai linistita, nu mai stau treaza, ca vine lupul sau nu. Daca vine, da in gard, nu mai sare intre oi”, a spus Ecaterina Sala, proprietara unei stane de 180 de oi.