Bolile culturii de vinete, o abordare moderna pentru controlul lor eficient

Facebook
Twitter

Exista numerosi agenti patogeni care pot produce pagube semnificative sau chiar compromite cultura de vinete, indiferent daca acestea sunt cultivate in camp sau in spatii protejate de tipul serelor si solariilor.

O abordare moderna a protejarii culturii de vinete se poate realiza numai printr-o strategie pe termen lung, care sa acopere intregul an calendaristic, de la pregatirea solului pentru viitoarea cultura pana la protejarea propriu-zisa a plantelor pe durata intregului ciclu de viata.

Cand vine vorba despre bolile vinetelor, principalele provocari pentru fermieri, indiferent de mediul in care le cultiva, sunt: pierderile de productie, dezvoltarea formelor de rezistenta la fungicide, infectiile greu de controlat in momentele cheie de dezvoltare ale plantelor de cultura, calitatea si vandabilitatea scazuta a vinetelor. Din aceasta perspectiva, prezentam cateva aspecte-cheie de care un fermier modern ar trebui sa tina cont pentru a controla eficient diverse boli ale vinetelor si pentru a avea un randament constant. Pregatirea din timp pentru protejarea culturii de vinete este un factor determinant in obtinerea unor culturi sanatoase si a unor recolte de calitate.

Alege, din timp, produse inovatoare pentru protejarea culturii

Odata instalate in cultura de vinete, infectiile devin dificil de controlat si ajungi, ca fermier, sa iti pui problema minimizarii pierderilor sau a salvarii unei parti a productiei. Recoltele afectate de diferite boli au o calitate scazuta, ceea ce afecteaza semnificativ profitul, acestea neputand fi valorificate la un pret avantajos. 

O abordare moderna presupune alternarea inteligenta a produselor omologate in vederea optimizarii tratamentelor si a preventiei bolilor la culturile de vinete, precum putregaiul alb, antracnoza, fainarea, fuzarioza, alternarioza sau putregaiul cenusiu. Pentru un bun control al acestor boli si nu numai, poti opta, de exemplu, pentru un fungicid polivalent ca Dagonis®, care combina doua substante active, fluxapiroxad si difenoconzol, a caror complementaritate asigura actiune de durata asupra unui spectru larg de boli. 

Ca alternativa, o solutie moderna de protectie, mai ales pentru putregaiul cenusiu, este un fungicid care are atat actiune preventiva, cat si curativa. Modul de actiune caracteristic pentru un fungicid Scala® este complex, translaminar, de contact si sub forma de vapori, ceea ce asigura flexibilitate in tehnologia de productie si actiune atat preventiva, cat si curativa, precum si performante superioare pe o scara larga de temperaturi. 

Este de retinut ca, prin alternarea produselor de protectie a culturii de vinete, poti simplifica activitatea in ferma, facilitand procesul de obtinere a unor productii de calitate si o profitabilitate crescuta. 

Pune in practica managementul integrat de protectie a culturii

Protejarea culturii nu inseamna doar aplicarea de fungicide, ci si un control eficient al imburuienarii, combaterea daunatorilor si realizarea corecta a lucrarilor fitotehnice, adica aplicarea unui management integrat de protectie. Buruienile pot fi gazde pentru diversi agenti patogeni, pe langa concurenta pe care o fac plantelor de cultura, iar daunatorii pot provoca leziuni prin care agentii patogeni pot patrunde in tesuturile plantelor. 

O abordare inteligenta de tipul Smart Technology, bazata pe managementul integrat de protectie a culturii de vinete, presupune luarea in calcul a tuturor problemelor care pot aparea si perturba ciclul de productie al vinetelor, inclusiv a buruienilor monocotiledonate si dicotiledonate, dar si a insectelor, precum gandacul din Colorado. 

Evita aparitia formelor de rezistenta la fungicide

Una dintre problemele care creazamult interes atat in lumea fermierilor, cat si a oamenilor de stiinta din domeniu este aparitia formelor de rezistenta la fungicide, care ar putea compromite culturile. Respectarea recomandarilor privind bunele practici in domeniu este esentiala pentru a preveni aceasta situatie nedorita. 

Utilizarea alternativa a fungicidelor este unul dintre cei mai importanti pasi pe care trebuie sa ii urmezi pentru a preveni aparitia formelor de rezistenta. De asemenea, specialistii recomanda folosirea unor produse cu moduri de actiune diferite asupra agentilor patogeni, astfel incat acestia sa nu dezvolte diferite forme de rezistenta 

Cultura de vinete poate fi protejata eficient impotriva bolilor, daunatorilor si imburuienarii, prin utilizarea produselor adecvate si a masurilor de management integrat al culturilor. Planifica strategia de productie cu minimum un an inainte, pentru a obtine cele mai bune rezultate! 

 

Sursa foto. Shutterstock 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE