BNR anunță scumpirea alimentelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Banca Națională a României (BNR) a majorat prognoza de inflație la 3,5% pentru acest sfârșitul anului 2014, cu 0,5% peste estimarea din noiembrie 2013.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat azi Raportul asupra inflaţiei. Acesta a declarat că, pentru sfârșitul anului 2015, BNR prognozează o inflație de 3,2%. Guvernatorul a mai spus că Banca Centrală a trecut la o țintă staționară de inflație de 2,5% +/—un punct procentual, anual. România se află într-un focar de posibile crize economice, fapt care a determinat BNR să considere mediul extern ca fiind cel mai mare risc pentru evoluţia inflaţiei.

„ Cel mai mare risc pentru România în ceea ce priveşte prognoza de inflaţie este mediul extern care se profilează extrem de volatil. Nu am putut anticipa criza din Turcia şi se mai profilează două – trei crize în jurul nostrum”, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În ceea ce privește evoluţia leului în raport cu celelalte valute, Mugur Isărescu a precizat că aceasta s-a aflat, anul trecut, într-o zonă de echilibru, într-un interval de 5%.

„În mare măsură, evoluţia leului s-a plimbat într-un interval de 5%, într-o zonă de echilibru, mişcări care nu pun probleme Băncii Centrale. Nici în cazul celorlalte trei valute comparabile cu noi (forintul, zlotul şi coroana cehă), mişcările nu au fost foarte mari şi s-au încadrat în 7-8%. Aceste mişcări sunt total explicabile. Mai devreme sau mai târziu vom intra în sistemul european al cursurilor de schimb. Există o excepţie a leului în raport cu coroana cehă, cu o depreciere de aproape 6%”, a declarat guvernatorul BNR.

La capitolul riscuri externe, Mugur Isărescu a menţionat şi fluxurile de capital care depind şi de deciziile băncilor centrale din alte state şi evoluţia economiei din zona euro. Printre riscurile interne, guvernatorul BNR a menţionat anul electoral, în care există riscul să apară incertitudini cu privire la reformele structurale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE