Bayer și Syngenta au deschis o acțiune în justiție împotriva Uniunii Europene, ca urmare a interzicerii utilizării pesticidelor pe bază de neonicotinoide.
Cele două corporații au arătat, în documentele prezentate magistraților, că decizia funcționarilor de la Bruxelles nu este justificată și că măsurile sunt disproporționate.
Pe de altă parte, apicultorii au susținut în nenumărate rânduri necesitatea interzicerii pesticidelor cu neonicotinoide, ca urmare a faptului că acestea provoacă moartea albinelor. Luna trecută, 37 de milioane de albine au murit la o fermă din Canada.
Ministerul Agriculturii a solicitat și a obținut o derogare de la Comisia Europeană, pentru folosirea temporară a acestui tip de pesticide în 2014. Federația Romapis a organizat un protest în fața sediului MADR împotriva acestor demersuri și pentru a cere ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să nu mai solicite o nouă derogare.
Alte state iau măsuri concrete de protejare a apiculturii. Ca urmare a declinului populațiilor de albine, guvernul britanic a dezvoltat o strategie pe 10 ani pentru revigorarea apiculturii. Printre măsurile incluse se numără și o schemă de ajutor, care dispune de un buget de 900 de milioane de lire sterline, care presupune acordarea de stimulente financiare consistente fermierilor care înființează culturi care favorizează creșterea și dezvoltarea albinelor și nu intervin asupra pajiștilor.
Comisia Europeană a interzis folosirea pesticidelor pe bază de neonicotinoide în luna mai a anului trecut, invocând și o recomandare a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care arăta că aceste chimicale sunt nocive nu doar pentru albine, ci și pentru oameni.