Guvernul a aprobat o hotarare pentru acordarea de ajutoare exceptionale agricultorilor din sectorul vegetal. Sumele vor sustine achizitia de resurse necesare sustinerii productiei agricole, in contextul secetei pedologice.
“Venim in intampinarea celor care isi dedica timpul si priceperea pentru a asigura prezenta pe mesele romanilor a produselor agricole calitative, intr-un context al unui an agricol dificil.
Influenta factorului de risc seceta ne obliga sa ne aplecam atentia asupra tuturor sectoarelor de activitate si sa dam ajutorul de care bravii nostri fermieri au nevoie, mai ales in aceste vremuri complicate”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.
Citeste si: Fonduri europene 2022: 15.000 de euro per proiect, pentru micii fermieri
Schema de ajutor derulata de Ministerul Agriculturii prin APIA contribuie la asigurarea securitatii alimentare si este destinata unui numar de 174.500 beneficiari care administreaza 144.170 hectare de teren agricol.
Bugetul alocat pentru sprijinul producatorilor agricoli din sectorul vegetal este de peste 126,15 milioane lei, echivalentul sumei de 25,49 milioane euro si provine din fonduri de la bugetul national – 63,075 milioane lei (echivalentul sumei de 12,745 milioane euro) si fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana -63,075 milioane lei (12,745 milioane euro).
Cuantumul ajutorului exceptional este de 875 lei/ha, echivalentul sumei de 176,80 euro/ha acordat pentru fermierii care lucreaza minimum 0,1 ha inclusiv si maximum 200 ha inclusiv.
Beneficiarii schemei sunt: persoane fizice; persoane fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008; persoane juridice; grupuri de producatori sau organizatii de producatori; structuri din domeniul cercetare, respectiv universitatile, institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare.
Pentru a accesa ajutorul exceptional, potentialii beneficiari trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate: sa fie inregistrati in evidentele APIA cu cererea unica de plata 2022; sa utilizeze o suprafata de minimum 0,1 ha inclusiv si maximum 200 ha inclusiv, cu plantatii pomicole pe rod si/sau cu arbusti fructiferi si/sau cu plantatii viticole pe rod cu struguri pentru vin; sa achizitioneze pe baza de documente justificative urmatoarele resurse materiale: produse fertilizante si/sau produse de protectie a plantelor si/sau motorina in perioada 24 februarie 2022-12 august 2022.