Falsii producatori agricoli din piete, in atentia ANPC

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urma unor controale in piete, mai multi vanzatori, posesori de certificate de producatori agricoli, au recunoscut ca isi cumpara marfa de la diferite piete en-gros sau de la producatori reali.

In cadrul programului “Academia Comisarilor”, au fost extinse verificarile ca urmare a controalelor realizate recent in pietele agroalimentare din toata tara, printre care s-a numarat si Piata Obor.

“La tarabele pline de legume si fructe, prezentate ca fiind romanesti, se aflau diverse persoane care prezentau echipelor de control “certificate” prin care atestau calitatea de asa-zis producator.

Comisarii ANPC au pornit prin satele Romaniei, pentru a verifica autenticitatea acestor acte si veridicitatea celor inscrise acolo.

Citeste si: Sprijin pentru beneficiarii programului Tomata. Ce sume vor fi acordate?

Au solicitat, la fata locului, sa viziteze gradinile, campurile si livezile unde sunt produse legumele si fructele gasite pe tarabe, in piete, dar, in majoritatea coplesitoare a cazurilor, nu au avut ce sa vada”, se precizeaza in comunicatul institutiei.

Potrivit sursei citate, multi dintre vanzatorii verificati au recunoscut ca achizitioneaza de la diverse piete de gros produsele, pe care apoi le revand, sau ca le cumpara de la producatorii reali, care se afla in cu totul alte zone si le comercializeaza, la taraba, fara a respecta contextul legal al acestei activitati.

Unii dintre ei explica, chiar, cum au intrat in posesia “certificatelor de producator”, cum folosesc mici spatii cultivate, pentru a putea primi certificatele, dar ca achizitioneaza din alte parti cantitatile mult mai mari, in realitate, de legume si fructe, de pe tarabe.

Verificarile pe aceasta tema, care vor continua in toata tara, sunt menite sa avertizeze autoritatile statului care emit aceste documente asupra fenomenului atat de des intalnit in tara, incat producatorii romani nu pot avea acces direct la aceste posibilitati de comercializare, subliniaza ANPC.

“Am demarat aceasta actiune in urma cu ceva timp, dar nu am reusit sa obtinem materiale, asa cum au facut-o mai tinerii nostri colegi.

Daca ar fi sa adunam cantitatile de legume si de fructe inscrise in certificatele de producator, ce s-au dovedit si se vor dovedi a fi false, probabil ne vom da seama ca produsele romanesti, si la acest capitol, sunt in pericol.

Exemplul celor din Academia Comisarilor este unul ce trebuie implementat la nivelul fiecarui judet.

Sper sa nu ramanem singurii ce constata acest lucru”, a declarat Horia Constantinescu, presedintele ANPC, citat in comunicat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE