AFIR: sfaturi pentru fermierii care vor sa acceseze fonduri europene

Facebook
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale vine in sprijinul solicitantilor Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) cu precizari referitoare la amenajarile pentru depozitarea gunoiului de grajd in exploatatiile agricole.

In acest sens, AFIR reaminteste faptul ca depozitarea gunoiului de grajd provenit din exploatatiile agricole se face in sistem individual si, sau comunal, conform prevederilor Codului de bune practici agricole privind protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati din surse agricole.

Astfel, fermele zootehnice mici si medii pot folosi, ca sistem individual pentru depozitarea gunoiului de grajd, modelele tehnice prezentate in Ghidul depozitarii gunoiului de grajd in ferme individuale, elaborat de Ministerul Apelor si Padurilor.

Metode acceptate de depozitare a gunoiului de grajd

„Din analizele realizate in urma sesiunilor anterioare, am identificat o serie de aspecte cu privire la amenajarile pentru gestionarea gunoiului de grajd, pe care am considerat ca trebuie sa le detaliem. Astfel, pentru submasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, precum si 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” sunt acceptate si amenajarile de tip compost cu pat de paie sau intaritura de pamant, precum si gramezile de compost cu folii de plastic, acestea incadrandu-se ca platforme de gestionare a gunoiului de grajd in sistem individual. De asemenea, facem precizarea ca fermierii care detin platforme individuale pentru depozitarea gunoiului de grajd, amenajate dupa modele tehnice agreate, nu au obligatia de a incheia un contract cu o platforma comunala pentru gestionarea gunoiului de grajd.”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Conform legislatiei in vigoare, platformele individuale trebuie sa aiba o baza impermeabila, sa fie prevazute cu pereti de sprijin si sistem de colectare pentru evitarea oricarui risc de poluare a apelor cu nitrati din surse agricole.

Amenajarea trebuie sa fie dimensionata in raport cu numarul animalelor din ferma

De asemenea, amenajarea trebuie sa aiba o capacitate suficienta de stocare, dimensionata in raport cu efectivele de animale din ferma,  care sa asigure depozitarea gunoiului de grajd pentru o perioada mai mare cu o luna decat intervalul de interdictie pentru aplicarea pe terenul agricol a ingrasamintelor organice.

Mentionam ca actele normative specifice (Codul de bune practici agricole privind protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati din surse agricole, aprobat prin Ordinul MMGA/MAPAM nr.1182/1270/2015 si Ghidul depozitarii gunoiului de grajd in ferme individuale, elaborat de Ministerul Apelor si Padurilor) se regasesc ca anexe la Ghidul solicitantului aferent fiecarei submasuri, pe pagina de internet a Agentiei (www.afir.info).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE