Vremea calda de la inceputul perioadei 11-17 martie va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala sub aspect termic, in cea mai mare parte a regiunilor agricole, informeaza ANM.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 0…11°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C si -2…7°C spre sfarsitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 3…15°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -6…7°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii.
Sub aspect pluviometric, precipitatiile prognozate vor fi predominant sub forma de ploi, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului pe aproape intreg teritoriul agricol, iar in sudul tarii vor fi posibile cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol. Totodata, local in nord-estul tarii se vor putea inregistra precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare). Izolat, vor fi posibile conditii de ceata.
Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 11-17 martie
In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa accesibila plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura ale tarii. Pe suprafete agricole extinse din Moldova, local in sud-vestul si centrul Transilvaniei, izolat in nordul Munteniei, centrul, sudul si sud-estul Dobrogei, se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol.
Starea de vegetatie a culturilor in perioada perioada 11-17 martie
In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de vegetatie ale culturilor de toamna vor fi in general normale in cea mai mare parte a tarii si mai lente in zonele agricole din centrul si nordul tarii.
In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, culturile de orz si grau de toamna isi vor continua in bune conditii fazele de formare a frunzei a treia si infratire (35-100%), precum si inceputul alungirii paiului (10-30%). Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine in general medie si buna, respectiv medie si slaba in culturile intarziate fenologic.
Sub aspect fenologic, rapita va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (9-16 frunze) in toate bazinele de cultura, precum si local alungirea tulpinii si aparitia inflorescentelor in sud-estul tarii, starea de vegetatie a plantelor fiind pe ansamblu buna si medie.
Semintoasele se vor afla in stadiul de repaus vegetativ in majoritatea plantatiilor, iar la samburoase se va continua umflarea mugurilor de rod, inmugurirea si izolat inflorirea la soiurile timpurii (cais, piersic).
In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita de vie se va inregistra faza de „plans”, iar in nordul si centrul tarii se va continua repausul vegetativ.
Lucrarile agricole de sezon (fertilizari faziale la cerealierele de toamna, pregatirea patului germinativ si insamantarea culturilor de primavara din prima urgenta, executarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi, etc.) vor fi intrerupte temporar in zilele cu precipitatii.
Lucrari agricole recomandate in perioada 11-17 martie:
- Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de primavara;
- Continuarea controlului biologic pentru determinarea vigurozitatii plantelor la speciile de toamna (orz, grau si rapita), precum si a evolutiei mugurilor de rod la pomii-fructiferi si vita de vie;
- Administrarea de ingrasaminte minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna semanate in perioada optima;
- Continuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole (taieri, fertilizari, tratamente fito-sanitare);
- Declansarea pregatirii patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima urgenta (orzoaica, borceag, mazare), pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului.