Pentru a putea sa-si faca loc pe piata de lactate din Romania, o companie din Botosani a devenit de curand singura fabrica in care se produce cascaval ambalat in ceara. Metoda are capacitatea de a prelungi procesul de maturare a cascavalului, acesta devenind pe zi ce trece mai gustos. Mai mult decat atat, in fabrica botosaneana produsele sunt realizate dupa procedee traditionale, in cos de nuiele, pe mese cu blat de stejar si rafturi din lemn de brad.

„Ne-am dorit foarte mult sa imbinam traditia cu inovatia si cu cele mai inalte norme sanitar veterinare in vigoare. Prelucram de exemplu cascavalul in cos de nuiele, se amesteca cu o paleta din stejar, se portioneaza pe un blat din lemn, iar maturarea se face direct pe o scandura din lemn de brad. Mergem pe vechile retete, prin care produsele capata o specificitate aparte, unica. Deoarece e destul de greu de patruns pe piata am vrut sa venim cu ceva noi. De aceea am decis sa realizam Cascavalul de Saveni si in ambalaj de ceara, acesta fiind un produs renumit in perioada comunista. La inceput asa era ambalat. Prin urmare, am reinviat o traditia esa spunem, nimic altceva”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Constantin Aniculaesa, administratorul companiei Vlasie Company, din comuna Vlasinesti, judetul Botosani.

Procedeul prin care cascavalul este ambalat in ceara este unul destul de simplu, produsul fiind pur si simplu „scufundat” intr-un vas cu ceara lichida. Datorita acestei metode, cascavalul isi continua procesul de maturare devenind, chiar si dupa ce a a parasit fabrica, tot mai gustos.

„Ceara noi o achizitionam din Olanda, care, desi este mai scumpa, e de o calitate superioara. Pentru a fi ambalat in ceara, cascavalul este tinut la maturare circa 20 de zile pana cand prinde o crusta. Ceara o topim intr-un vas si se inmoaie practic produsul in aceasta ceara. Cand este scos, in contact cu aerul, ceara se solidifica”, explica Constantin Aniculaesa.

Produs atat de compania Vlasie, precum si sub brandul Originar, Cascavalul de Saveni ambalat in ceara se poate gasi in supermarketurile Auschan, urmand sa fie disponibil si in cadrul lanturilor de magazine Mega Image si Carrefour.

„Am clienti care mi-au spus ca si-au amintit de cascavalul din anii 70-80. O persoana, care a terminat Industrie Alimentara, mi-a declarat ca nu a mai mancat asa ceva de cand facea practica in liceu”, povesteste administratorul companiei Vlasie Company.

Mai mult decat atat, Constantin Aniculaesa intentioneaza sa inregistreze Cascavalul de Saveni ca produs cu Denumire de Origine Protejata (DOP). „Am depus in acest sens un caiet de sarcini la Ministerul Agriculturii. Am realizat chiar si o asociatie alaturi de alti 5 procesatori prin care luptam sa inregistram Cascavalul de Saveni ca produs cu Denumire de Origine Protejata (DOP). Momentan tot dosarul e in lucru. Ar fi primul cascaval care ar obtine aceasta recunoastere”, spune administratorul companiei Vlasie Company.

In cadrul fabricii din Vlasinesti se mai produce cascaval din sortimentele Rucar, Dalia, Vlasie, Originar, rotile de cascaval pornind de la 200 de grame si ajungand pana la 5 kilograme. De asemenea, compania mai produce cateva tipuri de rulanda, cu sunca presata, cu piper sau boia, smantana, precum si unt.

O nemultumire a administratorului este ca Romania importa numeroase produse lactate, in special cascaval, la preturi foarte mici. „Am vazut in supermarket cascaval foarte ieftin din import. Suntem fortati si noi sa il vindem la un pret mic pentru a ramane competitivi. Din aceasta cauza, nu reusim sa platim un pret corect nici crescatorului de vaci. Ar fi altceva daca am fi aliniati la preturile si mai ales subventiile din alte tari europene”, mai spune Constantin Aniculaesa.

Fabrica de procesare a laptelui detinuta de compania Vlasie Company a fost realizata cu fonduri europene nerambursabile, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, proiectul avand o valoare totala de 360.000 de euro, jumatate fiind bani europeni nerambursabili.

Share on Facebook