Reinnoirea generatiilor din agricultura: noi eforturi pentru sustinerea invatamantului agricol

Facebook
Twitter

Ministrul Daea a avut o intalnire cu o echipa de specialisti din Ministerul Cercetarii si Digitalizarii. Intalnirea a avut ca scop realizarea unui parteneriat, pentru digitalizarea invatamantului agricol din Romania.

Cu aceasta ocazie, ministrul Petre Daea a prezentat proiectele pe care Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale doreste sa le implementeze prin intermediul liceelor agricole, astfel incat sa se creeze o legatura intre fermieri, administratie publica, licee agricole, universitati si cercetarea stiintifica din agricultura.

Specialistii MADR le-au expus celor prezenti un proiect prin care ministerul isi propune sa sustina infrastructura din cadrul liceelor agricole si sa asigure calitatea actului educational agricol, in completarea fondurilor deja alocate pentru investitii in perioada 2020-2022.

Finantarea acestor activitati se va realiza prin proiectul de „Investitii pentru transformarea liceelor agricole in principalele locuri de profesionalizare a viitorilor fermieri antreprenori si salariati in domeniul agriculturii”.

Citeste si: Romsilva: suprafata de paduri din Romania a crescut

Acest proiect este cuprins in Planul National de Redresare si Rezilienta – componenta 15 din Programul National – Romania Educata si urmeaza sa fie  implementat  in perioada 2023 – 2026.

Cele 57 de licee agricole  vor beneficia de fonduri in valoare de 43,6 milioane euro, destinate atat dezvoltarii infrastructurii, cat si cresterii calitatii actului educational agricol (elaborarea manualelor de specialitate in format digital si modular, instruirea cadrelor didactice de specialitate, perfectionarea stagiilor de practica, invatarea mixta teorie-practica-digitalizare).

Digitalizarea liceelor se va realiza prin:

  • dotarea cu echipamente electronice a cate unui laborator IT pentru fiecare dintre cele 57 licee agricole;
  • infiintarea unei platforme digitale in scopul eficientizarii colaborarii/comunicarii dintre cele 57 licee agricole, universitati de profil, agenti economici din agricultura, administratie publica locala si centrala, cercetare agricola si a corelarii pregatirii teoretice si practice a elevilor cu necesitatile de pe piata muncii din agricultura.

Platforma digitala va fi interconectata si va functiona la nivelul celor 57 de licee agricole, iar responsabil cu organizarea, administrarea/managementul functionarii platformei digitale va fi Liceul Tehnologic „Nicolae Balcescu” Alexandria, judetul Teleorman.

Coordonarea tehnico – metodologica pentru realizarea platformei va fi asigurata de catre MADR in colaborare cu MCID, care va asigura suportul tehnic cu specialisti in domeniul IT.

Pentru crearea platformei digitale urmeaza sa se incheie un protocol de colaborare intre MADR si MCID in vederea cresterii eficientei pregatirii profesionale a elevilor, in raport cu cerintele de pe piata muncii.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE