Peste 71 milioane de euro sunt disponibile pentru asigurarea productiei agricole. Cum se poate accesa sprijinul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta lansarea mai multor sesiuni de primire a proiectelor de investitii, finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Astfel, in perioada 1 aprilie – 30 iunie 2019 se pot depune proiecte pentru investitiile in masuri preventive destinate sa reduca efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile si ale evenimentelor catastrofale probabile, prin  submasura5.1.

Alocarea financiara disponibila pentru beneficiarii publici ai acestei submasuri(sM) este de 7.360.000 euro, din care: 2.500.000 euro pentru instalatii de dezinfectie, 3.860.000 euro pentru autoutilitare probe si dotarea laboratoarelor si 1.000.000 euro pentru camere frigorifice. Totodata, beneficiarii privatii ai acestei submasuri au la dispozitie fonduri in valoare de 7.415.003 euro.

In aceeasi perioada, 1 aprilie – 30 iunie 2019, este deschisa sesiunea de primire a cererilor de finantare pentru investitii privind refacerea terenurilor agricole si a potentialului de productie afectate de dezastre naturale, de conditii de mediu adverse si de evenimente catastrofale, finantate prin submasura 5.2. Bugetul disponibil pentru acest tip de investitii este de 13.677.431 euro.

De asemenea, incepand cu 1 aprilie 2019, se lanseaza prima sesiune de depunere a cererilor de finantare prin submasura 17.1Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor”. Data limita de depunere a cererilor de finantare este 30 noiembrie 2019. Fondurile disponibile pentru fermieri sunt in valoare de 42.797.487 euro.

Facem precizarea ca aceasta sesiune este dedicata celor care doresc sprijin financiar pentru asigurarea culturilor de primavara, urmand ca spre finalul anului sa fie deschisa o noua sesiune a sM 17.1 pentru asigurarea culturilor de toamna.

 „Dezastrele si calamitatile naturale pot interveni oricand, in orice moment, iar noi trebuie sa fim pregatiti  in mod eficient sa facem fata unor astfel de situatii.  Punem accent pe masurile esentiale de prevenire, dar si pe cele de reducere a riscurilor de dezastru. Este important ca autoritatile publice locale sa isi dezvolte strategii de reducere a riscului reprezentat de fenomenele naturale, dar si pentru consolidarea capacitatilor de gestionare a acestora. Lansam pentru prima data o serie de masuri complementare celor de investitii, masuri menite sa reduca efectele dezastrelor naturale, ale catastrofelor climatice, fie ca este vizata prevenirea acestor situatii nefavorabile, fie ca vorbim despre refacerea terenurilor agricole afectate de conditii de mediu adverse. De asemenea, deschidem in premiera o linie de finantare prin care fermierii pot obtine sprijin financiar sa-si asigure atat culturile, cat si animalele. Fondurile europene disponibile pentru toate aceste tipuri de sprijin, acordat fermierilor prin PNDR 2020 depasesc 71 milioane de euro”, a declarat Adrian CHESNOIU, Directorul general al AFIR.

Cererile de finantare se depun on-line pe pagina de internet a Agentiei, www.afir.info, pana la termenul prevazut in Anuntul de lansare sau pana la epuizarea fondurilor disponibile. Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii de fonduri europene au la dispozitie Ghidul solicitantului ce poate fi consultat gratuit pe portalul AFIR, la sectiunea Investitii PNDR in pagina dedicata fiecarei submasuri in parte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE