Ministrul Agriculturii, despre sprijinirea cultivatorilor de sfecla de zahar

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian CHESNOIU, a avut luni, 28 martie 2022, o discutie in format online cu reprezentantii sectorului sfecla de zahar. Dialogul cu fermierii cultivatori de sfecla de zahar si cu reprezentanti ai Patronatului Zaharului si ai Federatiei Cultivatorilor de Zahar a avut loc in contextul deciziei Grupului Tereos, care detine una dintre ultimele doua fabrici de procesare a zaharului din sfecla din Romania, de a inchide fabrica situata in Ludus, judetul Mures, ce functioneaza de peste 60 de ani.

Pe parcursul discutiei, ministrul a transmis ca situatia fabricii din Ludus este in atentia sa si a echipei de specialisti de la MADR, inca de cand a fost anuntata intentia de a inchide fabrica, la inceputul anului 2022.

”Am purtat deja discutii cu omologul meu din Franta, Julien DENORMANDIE, cu privire la aceasta problema. Saptamana trecuta i-am trimis o scrisoare oficiala ministrului francez al Agriculturii prin care i-am adresat rugamintea de a ne comunica daca reprezentantii Grupului Tereos sunt deschisi pentru a purta un dialog constructiv. Intentia noastra este de a mentine integritatea fizica a fabricii de la Ludus in vederea continuarii activitatii de catre alti potentiali investitori sau direct de catre fermierii interesati”, a declarat ministrul Chesnoiu.

Citeste si: Ministrul Agriculturii, despre solutiile pentru echilibrarea pretului la ingrasaminte

Reprezentantii fermierilor care cultiva sfecla de zahar au solicitat sprijinul ministrului pentru a identifica o solutie astfel incat sa poata mentine aceasta cultura. In  Transilvania se regasesc circa 500 cultivatori din zona fabricii, care au investit in masini si utilaje, specifice cultivarii si recoltarii sfeclei de zahar. De asemenea, cultura sfeclei de zahar joaca un rol important in stabilirea asolamentelor in vederea rotatiei culturilor, cu impact favorabil major pentru mediu.

Ministrul CHESNOIU a afirmat la finalul intalnirii cu reprezentantii sectorului sfeclei de zahar ca doreste sa mentina un dialog deschis cu acestia, asigurandu-i, totodata, de toata implicarea sa in identificarea unei solutii potrivite pentru activitatea lor. De asemenea, in cursul lunii aprilie, ministrul se va afla in zona Transilvaniei si va efectua o vizita la fabrica de zahar de la Ludus.

 

INFORMATII SUPLIMENTARE

Sectorul sfeclei de zahar este sustinut financiar de catre MADR. Astfel, raportat la anul 2021, pentru cultura de sfecla de zahar s-au acordat 1098,43 euro/ha, fonduri repartizate dupa cum urmeaza:

  1. a) 95,47 euro/ha pentru plata unica pe suprafata:
  2. b) 5 euro/ha intre 1 ha si 5 ha si 48,14 euro/ha peste 5 ha si pana la 30 ha inclusiv, pentru plata redistributiva;
  3. c) 57,89 euro/ha pentru plata pentru inverzire;
  4. d) 46 euro/ha pentru subventionare motorina;
  5. e) 11,94 euro/ha pentru ajutor national tranzitoriu;
  6. f) 78,13 euro/ha pentru ajutor national tranzitoriu special sfecla ANT 6;
  7. g) 804 euro/ha pentru sprijinul cuplat estimat, in functie de suprafata eligibila la APIA.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE