Tara in care pretul la rosii a explodat. Furturile sunt tot mai intalnite

Facebook
Twitter

In India, pretul la rosii a explodat, din cauza vremii nefavorabile, ajungand sa se majoreze cu 445% in doar cateva luni.

Joi, pretul de vanzare cu amanuntul al rosiilor in New Delhi era de 120 de rupi (1,45 de dolari) pe kilogram, comparativ cu un pret de 22 de rupi pe kilogram la inceputul anului, conform datelor colectate de Ministerul Alimentatiei. In contrast, pretul unui litru de benzina era de 96 de rupi in capitala Indiei.

Aceasta crestere de 445% a pretului la rosii a stimulat si activitatea infractionalitatea. Un fermier din statul Karnataka, din sudul Indiei, a raportat furtul unei cantitati de rosii echivalenta cu 150.000 de rupi.

Citeste si: INS: productia de oua si lana a crescut, cea de lapte s-a diminuat

In India, preturile la rosii cresc in mod obisnuit in perioada iunie-iulie si din nou in perioada octombrie-noiembrie din cauza productiei sezoniere in marile bazine legumicole, a precizat Rohit Kumar Singh, functionar din cadrul Ministerul Alimentatiei.

„Preturile vor incepe sa scada in luna august cand va incepe recoltarea”, a spus Rohit Kumar Singh.

Rosiile si ceapa sunt subiecte atat de importante in cea mai populata tara din lume incat o crestere a preturilor poate declansa proteste.

Unele partide politice la putere in India au pierdut alegerile pentru ca nu au putut controla preturile la ceapa, care alaturi de rosii sunt esentiale in alimentatia de zi cu zi. Preturile ridicate la alimente ar putea afecta eforturile bancii centrale de a stimula cresterea economica si a mentine sub control inflatia.

Retelele sociale sunt inundate in India cu diferite meme care au legatura cu rosiile. Una din aceste meme spune ca primesti un iPhone gratuit la cumpararea unui kilogram de rosii.

Intr-o aluzie la unii politicieni din opozitie care au decis sa schimbe tabara si sa se alature partidului la putere in statul Maharashtra, un video pe YouTube spune ca politicienii sunt mai ieftin de cumparat decat rosiile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE