Ministrul Agriculturii, Petre Daea, verifica informatiile conform carora, in judetul Olt ar exista cantitati importante de rosii, provenite de la producatori locali, care sunt tratate cu substante pentru coacerea rapida.
„Nu pun la indoiala asemenea informatii, dar am plecat la fata locului sa ma conving care este starea de fapt in vederea luarii masurilor potrivite.
Am vazut o imagine cu rosii care ar fi fost tratate, dar prin descriere nu-mi da siguranta ca ar fi asa, motiv pentru care m-am deplasat la fata locului, insotit de specialisti, pentru a preleva probe si a vedea despre ce e vorba.
Din analizele efectuate pana in prezent la probele prelevate din toate judetele tarii rezultatele atesta faptul ca rosiile sunt bune de consum”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Petre Daea.
Citeste si: Departamentul de Agricultura: preturile alimentelor vor continua sa creasca si in 2023
Acesta sustine ca toti producatorii romani sunt verificati de Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF), nu numai in ceea ce priveste actele pe care le detin ci si la fata locului, unde au culturile.
„Specialistii ANF urmaresc daca au registru, daca au suprafata, daca ingrijesc plantele. Sunt masuri agrotehnice care se urmaresc si sunt loturi care se supun analizei”, a adaugat Daea.
Nu in ultimul rand, ministrul Agriculturii a reiterat ca fermierii romani fac produse de calitate si consumatorii trebuie sa aiba incredere in ele, iar daca exista situatii in care acestia nu respecta tehnologiile, in mod sigur se iau masurile necesare.
„Ii scoatem din drepturi si raspund in fata legii pentru ca folosesc substante chimice si acestea nu au voie sa intre in tara. Repet, avem grija de calitatea produselor, in asa fel incat nici fermierii sa nu fie batjocoriti si nici consumatorii dezinformati.
Vreau sa va transmit ca luam cele mai drastice masuri pentru cei care se abat de la tehnologie, dar nu trebuie sa acuzam toti producatorii de legume din Romania si sa indepartam consumatorul de produsele romanesti”, a mai spus ministrul Agriculturii, Petre Daea.
La inceputul lunii mai, seful MADR a afirmat, in contextul unei anchete care a scos la iveala faptul ca mai multi legumicultori ar fi pus pus in vanzare legume stropite cu substante toxice avand o concentratie de pana la de opt ori mai mare decat limita admisa, ca cei care procedeaza astfel nu vor mai beneficia de subventiile oferite prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Potrivit oficialului, autoritatile ii vor monitoriza pe cei care beneficiaza de sustinere financiara prin programe nationale pentru cultivarea legumelor in sere si solarii, astfel incat pe piata sa nu mai ajunga produse care nu sunt conforme din cauza continutului ridicat de substante chimice.
Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Buzau a informat la acea data ca au fost organizate mai multe perchezitii in judetele Buzau si Ilfov, in urma carora au depistat in flagrant un barbat care transporta sute de recipiente cu substante chimice provenite din Turcia.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, una dintre persoane ar fi procurat substantele respective avand o concentratie mai mare fata de cea admisa in Uniunea Europeana.
Ceilalti doi suspecti, agricultori din comuna Glodeanu Sarat, cresteau gradual saturatia solutiei cu pana la de opt ori mai mult pentru a forta coacerea legumelor intr-un timp cat mai scurt, in scopul de a fi comercializate in perioada cand pretul acestora este mai ridicat.
Dupa ce rosiile, ardeii si alte legume din solarii se coceau, erau vandute in depozite en-gros aflate in relatii contractuale cu hipermarketuri, astfel incat au existat cazuri in care legumele ajungeau la raft in categoria produselor BIO.