Fonduri europene 2021: incepe depunerea proiectelor pentru o masura importanta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fonduri europene 2021 – Solicitantii de finantare europeana pentru dezvoltarea de activitati neagricole pot depune proiectele incepand cu 2 noiembrie.

Bugetul total, alocat pentru investitii, este de 100 de milioane de euro, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

“MADR anunta deschiderea, in perioada 2 noiembrie 2021, ora 9:00 – 1 februarie 2022, ora 16:00, a sesiunii de primire de proiecte pentru finantare pentru submasura 6.4 – Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole din cadrul PNDR 2014 – 2020.

Suma totala disponibila pentru investitii in cadrul acestei sesiuni este de 100 de milioane de euro”, a scris ministrul luni, pe pagina sa de Facebook.

Citeste si: Asigurari agricole: numar record de daune, acoperite in 2021. Care au fost cauzele?

Solicitantii eligibili pentru sprijin sunt micro-intreprinderile si intreprinderile neagricole mici existente si nou-infiintate, respectiv start-up-urile din spatiul rural.

Totodata, beneficiari eligibili sunt si fermierii sau membrii unor gospodarii agricole autorizati cu statut minim pe PFA, care isi diversifica activitatea de baza agricola.

Activitatea se diversifica prin dezvoltarea unei activitati neagricole in zona rurala, in cadrul intreprinderii deja existente, incadrabile in micro-intreprinderi si intreprinderi mici.

Exceptie fac persoanele fizice neautorizate.

Fonduri europene 2021: sprijinul reprezinta 90% din cheltuielile eligibile

Sprijinul public nerambursabil poate reprezenta 90% sau 70% din totalul cheltuielilor eligibile. Valoarea cheltuielilor eligibile nerambursabile va fi de maximum 200.000 de euro, cu respectarea conditiilor ajutorului de minimis.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin aceasta submasura este de 10.000 de euro, aceasta suma reprezentand valoarea totala eligibila a proiectului.

Pentru a beneficia de intensitatea sprijinului de 90%, toate codurile CAEN propuse spre finantare trebuie sa fie aferente unor activitati de productie, precizeaza sursa citata.

Se poate acorda finantare pentru investitii noi in unitatile de primire turistica de tipul: parcuri de rulote, camping, bungalou, fabricarea produselor textile, imbracaminte, articole de marochinarie, articole de hartie si carton, fabricarea produselor chimice, farmaceutice, fabricare produse electrice si electronice.

Detalii privind tipurile de investitii si conditiile specifice accesarii de fonduri europene pentru submasura 6.4 pot fi consultate gratuit pe www.afir.info, in Ghidul solicitantului si anexele aferente acestuia, la sectiunea “Investitii PNDR”, pe pagina dedicata submasurii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE