Creste suma pierduta din vechiul PNDR: 1,7 miliarde de euro

Facebook
Twitter

Romania a dezangajat un miliard de euro din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013 si se afla in situatia de a plati Comisiei Europene penalizari in valoare de 700 de milioane de euro, a anuntat recent ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Anul trecut am dezangajat un miliard de euro din vechiul PNDR. La aceasta suma se adauga penalizari pe hartie de aproape 700 de milioane de euro. Au fost retinute deja circa 237 de milioane de euro, iar suma definitiva, care urmeaza sa fie recuperata de la noi, este de 438 de milioane de euro”, a explicat Achim Irimescu, la postul Realitatea TV.

Seful MADR a mai precizat ca doar anul trecut, din lipsa cofinantarii, au fost reziliate proiecte in valoare totala de 800 de milioane de euro.

„Anul trecut, in lipsa cofinantarii, s-a renuntat la proiecte in valoare de 800 de milioane de euro. Beneficiarii nostri nu au avut acces la credite si au preferat sa renunte la fonduri. Fara indoiala, si birocratia pe care o avem in sistem are o parte foarte mare din vina. Cat timp am fost la Bruxelles am incercat sa prelungesc cu sase luni vechiul PNDR, pentru a oferi o sansa beneficiarilor nostri si pentru a reduce suma dezangajata. Din pacate, au fost state membre care s-au opus. Procedura de acolo este in felul urmator: tot ce dezangajam noi se scade din contrubutia contributorilor neti. Cel mai mare contributor net este Germania, care are o contributie de 28 mld. la bugetul european pe an. Romania are un singur miliard. Deci, va dati seama. Germania nu m-ar fi sustinut niciodata. Cu toatea cestea, am reusit sa obtin un sprijin din partea lor, insa intr-un final Comisia Europeana nu a agreat”, a mai spus ministrul Agriculturii.

AFIR a reziliat in cadrul vechiului PNDR 11.644 de contracte, in valoare de 1,36 miliarde de euro. Alocarea financiara publica a fost de 9,32 de miliarde de euro, din care au fost efectuate plati in valoare de 7,93 de miliarde de euro catre beneficiari, potrivit datelor AFIR. Pe vechiul PNDR, au fost depuse 150.944 de proiecte, din care au fost contractate 84.303 proiecte, 12.657 de proiecte fiind finalizate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE