Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) revine cu precizari suplimentare referitoare la modalitatea de stabilire a cuantumurilor pentru Sprijinul cuplat in sectorul zootehnic (SCZ), astfel:
La momentul stabilirii sprijinului cuplat au fost folosite informatiile din baza de date APIA, pe care le-au declarat fermierii. În procesul de simplificare a procedurilor europene, au fost facute modificari conform carora, animalele scoase din efectivele inregistrate au putut fi inlocuite. Aceasta masura, solicitata de fermieri, venind in sprijinul lor, le da posibilitatea sa isi completeze efectivele de animale. În intervalul declararii si cel al controlului, s-au produs modificari in cadrul efectivelor. Asa se face ca existat o diferenta in plus de 19.830 animale, care a generat corectarea valorii sprijinului pe cap de animal.
Facem precizarea ca, pentru prima data, in Romania s-au platit avansul si plata finala inainte de 1 ian 2018, pentru zootehnie, folosindu-se baza de date rezultata prin inregistrarea cererilor unice. S-a procedat in acest mod pentru a veni in sprijinul celor care desfasoara activitati in zootehnie.
Modificarile europene efectuate dupa 1 ianuarie 2018 au impus schimbari si in legislaţia romaneasca. Astfel, s-a emis Ordinul nr.38/2018, privind modificarea OMADR 619/2015, prin care se acorda conditii egale pentru crescatorii de taurine, platind astfel subventie pentru intregul efectiv eligibil la plata. Daca nu se facea aceasta corectie ar fi insemnat ca unii fermieri sa primeasca subventii si altii nu, ceea ce este de neacceptat. Pentru noi, toti fermierii sunt egali si le respectam drepturile in acelasi mod.
Cresterea efectivelor a determinat modificarea sprijinului cuplat astfel:
Mentionam ca aceste sume sunt platite de la bugetul national, iar corectarea cuantumului este in interesul comun atat al fermierilor, cat si al statului.
Informam opinia publica, pe aceasta cale, ca situatia de fata a fost explicata organizatiilor de fermieri, cu convingerea ca a fost inteleasa de catre acestia. si acum, cu ocazia preluarii cererilor, fiecarui fermier i se explica modul de calcul pentru a putea fi inteles cu exactitate. APIA nu a putut sa prevada modificarile care au survenit, acestea nefiind determinate de modul in care functioneaza softul. Este adevarat ca acum se face o munca in plus, dar merita, pentru a da sprijin egal tuturor fermierilor indreptatiti, pe care ii respectam si in folosul carora lucram.