Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: „Speram ca de astazi vom operationaliza plata avansului pe suprafata”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Noul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, si-a exprimat speranta ca astazi se va incepe virarea avansului pentru plata unica pe suprafata pentru toti fermierii in drept, actuala intarziere fiind generata de noile cerinte ale Politicii Agricole Comune, precum si de unele probleme la nivel informatic de la APIA.

„Avem o noua Politica Agricola Comuna, mult mai complexa, cu mult mai multe scheme de sprijin. APIA a trebuit din mers sa se adapteze cerintelor suplimentare multiple de la Bruxelles, au existat cateva probleme si la nivel informatic. Speram, astazi avem promisiunea, ca se vor incepe platile in avans. Speram sa se reglementeze lucrurile si sa se intre in normal. As rasufla usurat daca am rezolva cat mai repede aceasta situatie”, a declarat Achim Irimescu,  in cadrul conferintei de preluare a mandatului de ministru al Agriculturii.

In acest an, fermierii romani vor incasa de la APIA subventii pe suprafata in valoare de 77,08 de euro pe hectar (SAPS), plata pentru inverzire fiind de 53,90 de euro pe hectar.

Cea de-a doua transa din plata pe suprafata urmeaza sa fie platita in perioada 1 decembrie 2015 – 30 iunie 2016.

Cererea unica de plata pe suprafata reprezinta solicitarea pe care fermierul o depune anual la Centrul Judetean/Centrul local sau al Municipiului Bucuresti al APIA, pentru efectuarea platilor in cadrul schemelor/masurilor de sprijin pe suprafata. Un agricultor are dreptul sa depuna anual o singura cerere unica de plata pe suprafata conform art. 11 din Regulamentul CE nr. 1122/2009. Prin depunerea cererii unice de plata pe suprafata, fermierii pot accesa plati in cadrul schemelor de plata pe suprafata si plati pentru masurile de dezvoltare rurala din Axa II.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE