Avertizare meteorologică de Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori, viscol, precipitaţii mixte și polei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

De astăzi, cea mai mare parte a țării va fi cuprinsă de ninsori, viscol, precipitaţii mixte și polei.

Începând de duminică seara (28 decembrie) ninsorile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a ţării, iar în jumătatea sudică a Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei şi nordul Olteniei vor fi abundente şi se va depune un strat nou şi consistent de zăpadă, potrivit unei avertizări meteorologice de Cod Galben de ninsori, viscol, precipitaţii mixte și polei.

În Dobrogea, iar în prima parte a nopţii şi în jumătatea de sud-est a Munteniei, precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei.

În Muntenia, Moldova, Dobrogea şi estul Olteniei, vântul se va intensifica şi va depăşi la rafală 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada.

În sudul Banatului, în a doua parte a zilei de duminică, 28 decembrie, vântul va avea intensificări cu viteze de 60 – 70 km/h, după care va slăbi treptat în intensitate.

Cod Portocaliu de ninsori, viscol, precipitaţii mixte și polei

De asemenea, în judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bacău, precum şi în zona de munte a judeţelor Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, în a doua parte a nopţii de duminică spre luni şi în cursul zilei de luni, 29 decembrie, cantităţile de precipitaţii vor depăşi izolat 40…50 l/mp. Vântul va avea rafale de peste 70 – 80 km/h, viscolind şi troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza avertizarea meteorologică de Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori, viscol, precipitaţii mixte și polei.

În contextul emiterii Codului Portocaliu, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA (CNADNR) avertizează participanţii la trafic asupra posibilităţii închiderii sau restricţionării circulaţiei pe anumite sectoare de autostrăzi şi drumuri naţionale. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA recomandă participanţiilor la  trafic să evite zonele afectate de influenţa Codului Portocaliu.

Dacă totuşi nu poate fi evitată deplasarea în aceste zone, CNADNR recomandă participanţilor la trafic să nu plece la drum fără a avea autoturismele echipate corespunzător pentru condiţiile de iarnă (anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, combustibil, pături, săculeţ cu material antiderapant, alimente, apă etc.).

De asemenea, reprezentanții CNADNR îi roagă pe utilizatorii reţelei de drumuri naţionale să se informeze înainte de plecarea la drum asupra stării reţelei de drumuri naţionale la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360, sau de pe pagina de web a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA (www.cnadnr.ro/ Situaţia Drumurilor Naţionale).

cod portocaliu de ninsori

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE