programul national apicol

APIA: plati pentru sectorul apicol 2023

Facebook
Twitter

APIA informeaza potentialii beneficiari ca pot depune cererile de plata si documentele doveditoare pentru interventiile aferente sectorului apicol 2023 din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, finantate din Fondul European de Garantare Agricola si de la bugetul de stat.

Cererile deplata si documentele doveditoare se depun pana la data de4 august 2023, la Centrele Judetene APIA si al Municipiului Bucuresti(sau la Centrul Judetean cel mai apropiat de sediul social, de vatra stupinei sau de locul de deplasare in pastoral al stupinei).

In conformitate cu Programul Srategic al Romaniei aprobat prin Decizia de punere in aplicare a Comisiei Europene nr.C(2022) 8.783 din 7 decembrie 2022, valoarea sprijinului alocat interventiilor apicole pentru anul 2023, este de 12.163.260 euro  din care 50% contributia Uniunii Europene si 50% contributia Romaniei, de la bugetul de stat.

Citeste si: INS: Romania, exporturi de cereale de 294 de milioane de euro, in doar o luna

Platile aferente anului 2023 se vor efectua la cursul de schimb de 4,9495 lei/euro stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) la data de 30 decembrie 2022.

Interventiile in sectorul apicol pentru care se pot depune cereri de plata sunt urmatoarele:

 1. Interventii apicole pentru formele asociative
 2. InterventiaIS-A-01– servicii de consiliere, asistenta tehnica, formare, informare si schimb de bune practici, inclusiv prin colaborarea in retea, pentru apicultori si pentru organizatiile de apicultori, compusa din:
 • Interventia IS A-01-01 „consultanta in apicultura”;
 • Interventia IS A-01-02 „organizarea de cursuri de perfectionare in apicultura”.
 1. Interventia IS-A-02-promovare, comunicare si marketing, inclusiv actiuni de monitorizare a pietei si activitati care vizeaza in special sensibilizarea consumatorilor in privinta calitatii produselor apicole;
 2. Interventia IS-A-03– achizitia de catre formele asociative legal constituite de echipament pentru procesarea cerii in vederea obtinerii fagurilor artificiali, precum si achizitia de echipament pentru ambalarea mierii, compusa din:

– Interventia IS A-03-01 „Achizitia de catre formele asociative de echipament pentru procesarea cerii in vederea obtinerii fagurilor artificiali”;

– Interventia IS A-03-02 „Achizitia de catre formele asociative apicole de echipament pentru ambalarea mierii”.

 1. Interventii apicole pentru apicultori
 2. Interventia IS-A-04-combaterea agresorilor si a bolilor specifice stupilor, in special a varoozei,din care achizitie de medicamente – interventia IS-A 04-01;
 3. Interventia IS-A-05-rationalizarea transhumantei compusa din:

-Interventia IS A-05-01 „achizitionarea de cutii noi in vederea inlocuirii cutiilor uzate in urma deplasarii in pastoral”,

– Interventia IS A-05-02 „achizitionarea de accesorii apicole”,

– Interventia IS A-05-03 „achizitionarea de unelte apicole si echipamente de protectie”,

-Interventia ISA-05-04 „achizitionarea de vehicule tractabile, respectiv remorci apicole, precum si echipamente de incarcare-descarcare a stupilor in pastoral;

 1. Interventia IS-A-06-repopularea stupilor din Uniune, inclusiv ameliorarea albinelor, compusa din:

– Interventia IS A-06-01 „achizitionarea matci si/sau familii de albine”;

– Interventia IS A-06-02 „achizitionarea de accesorii apicole de catre stupinele de elita/multiplicare”.

 1. Interventia IS-A-07-actiuni de sprijinire a laboratoarelor de analiza a produselor apicole, a pierderilor de albine sau a scaderii productivitatii, precum si a substantelor cu potential toxic pentru albine – interventia IS A-07-01.

Plata sprijinului financiar se va efectua de catre APIA dupa controlul administrativ al tuturor cererilor de plata, controlul pe teren, centralizarea sumelor eligibile pentru verificarea incadrarii in plafonul alocat pentru fiecare interventiesistabilirea sumei eligibile la plata a fiecarei cereri de plata.

Cadrul legal de aplicare este reprezentat de Hotararea Guvernului nr. 1571/2022privind stabilirea cadrului general de implementare a interventiilor aferente sectoarelor vegetal si zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027 si Ordinul MADR nr. 105/2023.

Pe site-ul APIA: www.apia.org.ro, in cadrul sectiunii: Masuri de piata – Apicultura – Anul 2023 (http://www.apia.org.ro/ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2023se regasesc informatii detaliate privind  Programul National Apicol pentru anul 2023.

APIA, mereu alaturi de fermieri!

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE