Subventii pentru crescatorii de animale. Iata sumele acordate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA informeaza ca incepand de luni, 8.08.2022, elibereaza adeverinte pentru crescatorii de animale, beneficiari ai ajutoarelor nationale tranzitorii si/sau sprijinului cuplat in sectorul zootehnic, care doresc sa acceseze credite bancare.

In acest sens, pentru a veni in sprijinul fermierilor, APIA a incheiat conventii cu institutiile bancare si nebancare si cu fondurile de garantare din domeniul agricol privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente pentru beneficiarii ajutoarelor nationale tranzitorii si/sau sprijinului cuplat in sectorul zootehnic.

Astfel, potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA elibereaza o adeverinta care atesta depunerea de catre beneficiar, in Campania 2022,  a Cererii unice de plata pentru schemele de ajutoare nationale tranzitorii si/sau sprijin cuplat in sectorul zootehnic, precum si numarul de animale confirmate in urma efectuarii unui prim control administrativ.

Citeste si: Ajutor de aproape 130 de milioane de lei pentru crescatorii de porci si pasari

Totodata, prin adeverinta eliberata de APIA, se confirma ca fermierul, la data emiterii Adeverintei, nu face obiectul excluderilor de la plata pentru schemele din sectorul zootehnic si ca acesta indeplineste conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Cuantumurile inscrise in conventii sunt urmatoarele:

  • Ajutorul National Tranzitoriu in sectorul lapte – schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte (ANTZ 7 – L) – 61,25 lei/ tona;
  • Ajutorul National Tranzitoriu in sectorul carne – schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne (ANTZ 8-C) – 213,20 lei/cap;
  • Ajutorul National Tranzitoriu speciile ovine/caprine – schema cuplata de productie, (ANTZ 9) – 15,21 lei/cap;
  • Sprijin cuplat categoria bivolite de lapte –510,10 lei/tona;
  • Sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne – 824,60 lei/cap;
  • Sprijin cuplat categoria vaci de lapte – 1159,00 lei/tona;
  • Sprijin cuplat viermi de matase – 289,40 lei/kg gogosi;
  • Sprijin cuplat categoria ovine / caprine – 54,61 lei/cap.

Conform prevederilor Conventiei, dobanda aferenta contractului de finantare pentru beneficiarii sprijinului acordat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura este de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garanteaza creditele acordate de banci fermierilor.

Toate conventiile incheiate intre APIA, institutiile bancare si nebancare si FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul institutiei, in sectiunea Conventii, Acorduri, Protocoale.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE