Drumul lung spre Cimitirul Vesel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un irlandez promovează cu fonduri europene Cimitirul Vesel de la Săpânța, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România, dar în care turiștii petrec în medie 45 de minute, cât citesc epitafurile de pe cruci.

În vreme ce localnicii uită meșteșugurile, dansurile și muzica maramureșeană și nu reușesc să facă bani din turism, un proiect cu finanțare europeană, denumit sugestiv „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, dorește să atragă mai mulți vizitatori în Săpânța și să readucă în atenție tradițiile de la sat.

Proiectul este coordonat de irlandezul Peter Hurley, pasionat de lumea satului românesc. În opinia sa, spiritul satului românesc încă este „ceva viu”. Irlandezul vrea să îi ajute pe români să își păstreze cultura sătească, deoarece a trăit în țara natala experiența pricinuită de dispariția identității rurale.

Pe 15 august, de Sfânta Marie Mare, la Săpânța va fi organizat un festival unde vor cânta muzicieni irlandezi și români, printre care și Grigore Leșe. O bună parte din muzică va fi cântată în gospodării sau în grădini. În localitate vor fi amplasate și două scene, pe care va avea loc în fiecare seară un spectacol de două-trei ore.

Nu doar Peter Hurley este fascinate de frumusețea satului românesc. Un alt irlandez, Shaun Davey, este compozitor și a pus pe muzică epitafurile de pe crucile din Cimitirul Vesel de la Săpânța. Astfel, în cadrul festivalului se vor auzi și „Vocile din Cimitirul Vesel”.

Ca să ajungă la Cimitirul Vesel de la Săpânța, Peter Hurley le recomandă turiștilor să parcurgă drumul până la Sighetu Marmației cu trenul. El le garantează că frumusețea peisajului îi va face să se roage ca roțile trenului să se miște încet-încet.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE