Când vine vorba de depozitarea în siguranță a îngrășămintelor care conțin nitrat de amoniu, trebuie respectate și aplicate reglementările legale specifice fiecărei țări. În plus, producătorii și asociațiile din industrie trebuie să ofere informații nu numai cu privire la depozitarea în siguranță a produselor pe bază de azot, ci și îndrumări privind păstrarea calității acestora, subliniind în special riscul potențial asupra mediului care ar putea fi cauzat de contaminarea apelor subterane și de suprafață.
Îngrășămintele sunt împărțite în diferite categorii în funcție de cantitatea de azot din produs. Există, de asemenea, diferite clasificări pentru mărfurile periculoase la transport (ADR) și cerințe de depozitare și protecție personală pentru utilizatori. Detalii pot fi găsite în fișele cu date de securitate și pe www.lat-nitrogen.com. Îngrășămintele complexe oferite de LAT Nitrogen sunt în general clasificate ca nepericuloase în ceea ce privește reglementările de transport și descompunere termică progresivă.
Păstrarea calității îngrășămintelor
Este recomandat să depozitați îngrășămintele în magazii, dacă acest lucru nu este posibil, vă rugăm să le depozitați sub un acoperiș, ferite de lumina directă a soarelui. Asigurați-vă că îngrășămintele sunt protejate și de razele solare directe din lateral sau prin ferestre.
În cazul depozitării în aer liber, se recomandă să nu expuneți niciodată îngrășămintele la lumina directă a soarelui, depozitați într-un loc umbrit și bine ventilat.
Dacă nu există alternativă, utilizați prelate de culoare deschisă pentru a proteja sacii.
Depozitați îngrășămintele departe de surse de căldură și la temperaturi de sub 32 °C. Asigurați un sistem de aerisire și un spațiu suficient de siguranță între acoperiș și partea superioară a grămezii.
Respectați regula Primul intrat – Primul ieșit (FIFO) și păstrați evidența actualizată a stocului de îngrășăminte.
Depozitați separat îngrășămintele vrac pe bază de azot nitric (de exemplu, CAN, NPK, …) de uree.
Îngrășăminte ambalată
Se recomandă depozitarea sacilor tip big bag suprapuse întotdeauna în formă piramidală, în maximum două nivele. Trebuie să existe un rând suplimentar pe un singur nivel pe partea din față a grămezii. Scoateți sacii big bag începând cu nivelul de sus. În timpul întregului proces de încărcare sau descărcare păstrați forma piramidală a stivei tot timpul.
La manipularea îngrășămintelor, aveți grijă să nu deteriorați mărfurile. În caz de deteriorare, nu vă apropiați de sacii big bag, deoarece acestea pot deveni instabili și pot cădea, rănind oamenii care stau lângă el.
Nu permiteți nimănui să stea lângă stivele de saci big bag depozitate.
Păstrați o distanță de siguranță față de zonele pietonale.
Nu lăsați paleții sau sacii big bag să se încline sau să fie stivuiți înclinați.
Paleții trebuie să fie așezați direct unul peste celălalt, maximum două nivele, cu linia frontală numai pe un singur nivel (principiu similar cu cel al sacilor big bag).
Îngrășămintele depozitate în grămezi/stive abrupte trebuie îndepărtate întodeauna de sus în jos pentru a minimiza riscul căderii bruște a unor cantități mari. Când lucrați la grămezi/ stive aveți în vedere tot timpul acest risc.
Ori de câte ori este posibil, îngrășământul trebuie depozitat la cel puțin 10 metri de cursurile de apă sau și mai departe (de exemplu, 50 de metri) de surse de apă, foraj, fântâni etc. pentru a evita contaminarea apelor subterane și de suprafață.
Îngrășămintele care conțin nitrați sunt deosebit de toxice pentru animalele rumegătoare.
Depozitare în vrac
Pentru depozitarea în vrac utilizați pentru protejarea produsului impotriva intemperilor si a contaminării cu alte materiale o prelată ignifugă.
Evitați riscul de împrăștiere prin supraîncărcare și manipulare.
Păstrați culoarele și căile de acces libere și curate.
Reguli de siguranță
Nu fumați, consumați alimente sau băuturi în locurile unde sunt depozitate îngrășăminte.
Îngrășămintele trebuie depozitate separat de:
Benzină; materiale organice sau combustibile precum uleiuri și grăsimi, rumeguș, cereale, semințe, iarbă, paie; și săruri metalice cum ar fi compuși cromați, zinc, cupru, nichel și cobalt; gaze comprimate; produse fitosanitare
Materiale foarte alcaline, cum ar fi var nestins, cimentul și zgura de metal vrac
Substanțe cum ar fi acidul clorhidric, acidul sulfuric, clorura de potasiu, sulfatul de amoniu și clorura de sodiu
Surse directe de căldură, cum ar fi cuptoarele, lucrările de sudură și șlefuire, lămpile, întrerupătoarele, cablurile electrice, piesele de mașină supraîncălzite sau orice sursă care ar putea crea focare sau scântei.
Vehiculele nu ar trebui să fie parcate în zonele de depozitare decât dacă sunt în curs de încărcare sau descărcate.
Pentru a consulta Ghidul complet accesati www.lat-nitrogen.com.