Persoanele din zona rurala platesc pretul intreg pentru lemn de foc, in timp ce orasenii primesc subventii atat pentru gaze cat si pentru electricitate, arata o analiza a WWF Romania.
„In toiul iernii, autoritatile accentueaza inegalitatea sociala si refuza sa ajute cele peste 2,5 milioane de gospodarii care se incalzesc cu lemne si care reprezinta 85% din spatiul rural.
In schimb, practica un dublu standard, adica acorda subventii unei categorii de populatie si o ignora pe alta, desi ambele se confrunta cu aceeasi problema. Acest lucru trebuie sa inceteze”, sustin autorii analizei.
Conform studiului, solutia e ca lemnul de foc sa fie subventionat conditionat. Totodata, reprezentantii WWW Romania precizeaza ca subventia existenta nu se aplica pentru locuitorii din sate, adica pentru 2,5 milioane de gospodarii, „pentru ca ei nu au retea de gaze, se incalzesc inca cu lemne”.
„Autoritatile nu-i ajuta exact pe cei care sunt cei mai afectati de saracia energetica. Decizia recenta de a porni programul ‘Rabla pentru sobe’ este foarte buna, dar nu suficienta.
Ce sunt acestia fortati sa faca ca sa supravietuiasca? Sa cumpere lemn la negru, pe care poate li-l aduce acasa vreun ‘binevoitor’.
Stie el de unde. Fiecare se descurca cum poate, este pe cont propriu. Cine pierde? Oamenii care nu au avut norocul sa ajunga si pe strada lor o infrastructura energetica moderna.
Padurea, pentru ca sunt incurajate exploatarile ilegale. Bioeconomia forestiera, pentru ca lemnul de calitate ajunge sa fie folosit ca lemn de foc.
Si statul roman, pentru ca nu incaseaza taxe daca lemnul este nefiscalizat si pentru ca genereaza politici care alimenteaza erodarea statului de drept.”, precizeaza sursa citata.
Conform cercetarii, Guvernul a incercat anul trecut sa rezolve problema lemnului de foc plafonand pretul, ceea ce a dus la o avalansa de efecte negative secundare precum dezvoltarea pietei negre, cresterea exportului si a pretului acestuia.
„Solutia este insa alta: asa cum autoritatile subventioneaza facturile la gaz si electricitate, sa subventioneze si achizitia lemnului de foc.
In plus, „ajutorul pentru incalzire”, acordat populatiei defavorizate, sa poata fi folosit pentru achizitia unui lemn al carui pret este subventionat, nu al celui scump, cum este cazul acum.
Subventia sa fie valabila insa doar daca satenii arata bonul fiscal, care demonstreaza ca au cumparat legal lemnul de foc.
In felul acesta, fara a crea distorsiuni in piata, statul ar reusi sa scoata la iveala piata neagra, pentru ca lemnul subventionat ar fi mai ieftin decat cel ilegal.”, mai arata autorii studiului.
In plus, lemnul si produsele derivate din lemn pentru incalzirea locuintelor trebuie subventionate conditionat, astfel incat sa incurajeze utilizarea lemnului uscat/zvantat sau a brichetelor/peletilor.
„In felul acesta, investim intr-o infrastructura forestiera care poate contribui la cresterea eficientei energetice, la decarbonizarea si reducerea poluarii aerului.
Mai mult, statul ar reusi sa recupereze o parte din bani prin fiscalizare si ar diminua exploatarile ilegale, care isi gasesc desfacerea in principal ca lemn de foc.
Ar fi un ajutor de stat ce ar genera o situatie in care toata lumea are de castigat”, precizeaza reprezentantii WWF Romania.
WWF Romania – Fondul Mondial pentru Natura, parte a WWF International, este una dintre cele mai importante organizatii de mediu.
Zonele de conservare prioritare ale organizatiei sunt: Maramures, Transilvania, Sud-vestul Carpatilor, Apuseni, Lunca si Delta Dunarii.
WWF – Fondul Mondial pentru Natura este cea mai mare organizatie de protectie a mediului din lume si este prezenta de peste 60 de ani, in peste 100 de tari, pe 6 continente.